alvás a hűtő mellett

Nem tudsz aludni a melegben? Ez a 4 módszer segíthet!

Igazi kihívás a meleg szobában elaludni, mégis vannak olyan praktikák, amelyek segítenek a nyugodtabb alvásban.

Nem meglepő, de a mostani magas hőmérséklet ronthatja az alvás minőségét. Ideális körülmények között a testhőmérséklet lefekvés előtt egy-két órával pár fokkal csökkenni kezd, hogy felkészüljön az alvásra – és alvás közben tovább is csökken. Ez a belső hűtési folyamat segít elérni az alvásnak azt a mély, pihentető szakaszát, amelyet lassú hullámú alvásnak nevezünk.

Amikor a külső hőmérséklet magas, akkor megakadályozza, hogy a testhőmérsékletünk olyan gyorsan csökkenjen arra a szintre, ahová az alvás elősegítése érdekében szeretnénk. Ez nemcsak az elalvást nehezíti meg, hanem gyakori felriadásokat is okozhat az éjszaka folyamán.

A New York Times kérdezett meg pár alvásszakértőt a témában, hogy milyen praktikákat vethetünk be a kánikulában a nyugodtabb alvás érdekében.

Járjon a levegő 

Ha nincs légkondicionálónk, használjunk ventilátort, hogy elősegítsük a levegő keringését a szobában. A légáramlás növelése a testfelületén segít a hő elvezetésében – mondta Dr. Justin Fiala, a Northwestern Medicine tüdőgyógyász és alvásgyógyász szakorvosa.

Maradjunk hidratáltak

Ha nem tudjuk csökkenteni a szoba hőmérsékletét, a testünk egy másik módszerhez fordul a lehűléshez: az izzadáshoz. Dr. Fiala azt javasolja, hogy tartsunk az ágyunk mellett egy nagy pohár vizet, hogy pótolni tudja a folyadékveszteséget.

Lenge ágynemű

Bár a forróságban talán kísértésbe eshetünk, hogy lemondjuk a takaróról, a legjobb módja annak, hogy segítsük a szervezetünket a hőmérséklet szabályozásában, ha könnyű lepedőt vagy nyári takarót használunk, mondta Dr. Fiala.

Győződjünk meg róla, hogy könnyen tudunk mozogni alatta, így még mindig ki tudjuk dugni a lábunkat, ha meleg van.

Kerüljük a hideg zuhanyt közvetlenül lefekvés előtt

Bár a hideg vízzel való zuhany vagy borogatás segít a szervezetnek csökkenteni a hőmérsékletét, az alvás minőségén valószínűleg nem fog javítani.

Fiala szerint nem hatékony a módszer, és még stimuláló hatása is lehet. A hideg víz sokkot okozhat a szervezetnek, ami hosszabb ideig ébren tarthat minket.

A figyelmetekbe ajánljuk