kutya napszemüvegben
Shutterstock

4 tipp, hogyan hűtsük állatainkat a kánikulában

Kedvenceink sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak kánikula idején. Jelezni nem feltétlenül tudnak, ha rosszul vannak, azonban mi is észrevehetjük a jeleket, hogy aztán gyorsan cselekedjünk is.


Az IN cikke mutatta be, mikre érdemes a nyári kánikulában odafigyelni, ha kedvenceinkről van szó.

Minél többet legyenek bent

Ha megoldható, akkor a nap legnagyobb részében tartsuk őket égkondicionált vagy hűvösebb helyen. Ha nincsen klímaberendezés, akkor egy ventilátor beszerzése megfelelő megoldás lehet.

Abban az esetben, ha az állatot nem hagyhatjuk bent, gondoskodjunk róla, hogy elegendő árnyékot és friss vizet kapjon. Ne hagyjuk hosszabb ideig felügyelet nélkül és ügyeljünk arra, hogy a napon se legyen kedvencünk.

Időzített séták

Különösen a belvárosi sétáknál fontos ez, ahol a forró járda megégetheti és felhólyagosíthatja az állatok mancsát. Próbáljuk meg kerülni a nap közepén, a legnagyobb hőségben történő sétákat.

Érdemes inkább már hajnalban levinni az állatokat egy gyors körre. Ha ez nem megoldható ajánlott beszerezni egy kutyacipőt, ami megvédi az állatok mancsát.

Kocsiban egy percig se!

Évente háziállatok százai halnak meg hőguta miatt, miután parkoló járművekben hagyják őket, felhúzott ablakokkal. Egyébként nem számít az sem, ha az ablak lehúzott állapotban van, vagy a kocsi árnyékban parkol, ugyanis az autó belseje így is percek alatt elérheti a 49 Celsius-fokot

Ismerjük fel a hőguta jeleit és cselekedjünk gyorsan!

Ha az állatunk túlzottan zihál, sűrű, köpenyes nyála van, szokatlanul letargikusan viselkedik, hány vagy hasmenése van, azonnal forduljunk orvoshoz.

Kutyáknál a hőguta jelei közé tartozik a mélyvörös nyelv és a téglavörös íny is. A macskák esetében a nyitott szájú légzés azt jelezheti, hogy túl melege van.

A hőgutában szenvedő állatok zavartan viselkedhetnek. Előfordulhat, hogy a macskák és a kutyák nem reagálnak a nevükre vagy az egyszerű parancsokra.

Ne késleltessük az ellátását, ha ezeket a tüneteket produkálja kedvencünk! Nedvesítsünk be egy törülközőt hideg vízzel – ne jegessel, mert ez az erek összehúzódását okozhatja – és tekerjük körbe az állaton. Állatkereskedésekben hűtőmellényeket is lehet vásárolni, ez is egy jó megoldás lehet.


A figyelmetekbe ajánljuk