pair of blue-and-white Adidas running shoes

Kánikulában futnál? Ezeket a dolgokat gondold át indulás előtt

Fontolgatod, hogy futsz a hőségben, vagy bármilyen edzésen részt veszel? El ne indulj azelőtt, hogy ezeket elolvastad!


Tudtad, hogy mindössze 5°C-os hőmérsékletkülönbség akár három százalékkal is megváltoztathatja a futótempódat? Tehát a mostani hőhullám alatt tapasztalt mintegy 15 fokos plusz 9 százalékkal befolyásolhatja a futótempódat. Nem csak ez, de a hosszabb ideig tartó napsütés hőgutát, kiszáradást, napszúrást és még sok mást is okozhat. Ilyen melegben futni, ha nem vagy akklimatizálódva, rossz ötlet, de ha mindenképp ezt szeretnéd, akkor célszerű a reggel 9 óra előtti időt megcélozni, vagy egy légkondicionált edzőteremben teljesíteni a kilométereket.

Ne menj ki, és ne erőltesd a tempót, ha az időjárás melegebb a szokásosnál. A végén valószínűleg rosszul leszel. Hogy ez ne történjen meg, vedd extra lazán, és ne teszteld a határaidat. Ez azt jelenti, hogy kilométerenként legalább 30 másodpercet vegyél le a szokásos tempódból. A cipőd a legfontosabb felszerelésed, függetlenül attól, hogy milyen évszak van, de ez különösen fontos, ha hőségben futsz. Hogy miért? Nos, a túl szűk cipő beszűkíti a lábadat, és vízhólyagokat eredményez, ami a meleg időben csak fokozódik. Hasonlóképpen fontos, hogy a futócipő lélegző anyagból készüljön, válassz olyan cipőt, amelynek a tetején hálós szellőzőnyílások vannak, hogy a légáramlást is fokozza, és így megakadályozza a láb túlmelegedését.

A kifejezetten futáshoz tervezett technikai zoknik viselése csökkenti a fájdalmak és a dörzsölődés esélyét, különösen magas hőmérsékleten. A futózoknik izzadságelvezető anyagból készülnek, amelyek elvezetik az izzadságot a bőrtől - a melegebb hónapokban megéri a befektetést. Ha futóruházatról van szó, a pamut egy nagy no-no. Az anyag nem csak a hőt zárja magába, akadályozva a tested hűtési képességét, de felszívja az izzadságot is, így a nedvességet a bőrödön tartja, és növeli a kidörzsölődés esélyét. Ehelyett olyan készletet keress, amelyiken van hálós szellőzés a légáramlásért varratmentes kialakítás a dörzsölés elkerülése érdekében és UV-védelem, hogy megvédje a bőrt a napsugaraktól.

Bár lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik - a hosszú ujjú és bokáig érő alaprétegek előnyösek lehetnek a napsütésben való futáshoz. A nedvességelvezető anyag elvezeti az izzadságot a bőrödről, valamint védi a bőrödet az UV-sugaraktól. A sötét színeket célszerű kerülni, mivel azok könnyebben elnyelik a nap melegét. Legyen szó kézi vizespalackról, a derekad köré illeszkedő folyadékpótló övről vagy a futóhátizsákodban elhelyezett folyadékpótló tasakról, kulcsfontosságú, hogy hidratált maradj futás közben. Ez különösen fontos, ha hőségben futsz, mivel a tested izzad, ami azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű vizet veszítesz.

Ha több mint egy órát futsz, vagy nagy versenyekre edzel, fontos, hogy ne csak vizet igyál, hogy pótold az üzemanyagot és az elektrolitokat. Ez történhet sportitalok vagy hidratáló tabletták és gélek formájában is. Úgy tervezed, hogy csak elindulsz és meglátod, merre visz a lábad? Ne tedd! Kulcsfontosságú, hogy megtervezd a futás útvonalát, vagy olyan útvonalat válassz, amelyet már ismersz, hogy szükség esetén útközben tudj még vizet venni. Mindig a legjobb felkészülni - a hőségben még inkább. Viselj sok naptejet!

Győződj meg róla, hogy a megfelelő felszerelés van rajtad, hogy a szemedet és az arcodat is megvédd a naptól. A napszemüvegek esetében a legjobb tipp: győződj meg róla, hogy UV-védelemmel rendelkeznek, és keress extra tartást az orr körül is (hogy ne csússzanak le a hőségben). És végül, bízz a megérzéseidben - ha nem érzed jól magad ebben a hőségben futni, ne tedd. Ha úgy gondolod, hogy igen, de a futás közepén szédülést, émelygést vagy egyáltalán nem a megszokottól eltérő érzésed van, pihenj egy kicsit az árnyékban, majd sétálj haza. A futás kihagyása nem számít, de az, hogy rosszul leszel, igen.

(Forrás: Marie Claire)


A figyelmetekbe ajánljuk