férfi a hűtő előtt

8 meglepően hatékony módszer, hogy légkondicionáló nélkül is lehűtsük a lakásunkat

Nyáron sokszor öröm bejárni az irodába: általában mindegyik rendelkezik klímával, ami a kánikulában életmentő lehet. De ha otthonról dolgozunk, a nyár rémálom lehet, ha olyan lakásban vagyunk, ahol nincs klíma – az, hogy ez amúgy nem túl energia- és környezetbarát, más kérdés. Vannak viszont trükkök, amelyekkel lehűsíthetjük az otthonunkat, ami kényelmesebbé teheti a helyiséget a melegebb hónapokban.


A Real Homes kérdezett meg pár szakértőt a témában. Mutatjuk, mit javasolnak!

Stratégiai ablaknyitás 

Nyilvánvalónak tűnhet, de gyakran mégsem tesszük meg: nyissuk ki az ablakokat, amikor a kinti hőmérséklet alacsonyabb, mint a beltéri.

Egy kanadai tanulmány, ami a hőszivattyúk működéséről készült (a hőszivattyú lényegében egy légkondicionáló, csak fűtést is biztosít) megállapította, hogy sokan a hőszivattyúkat a belső tér hűtésére használja, akkor is, amikor a külső hőmérséklet a belső hőmérséklet alatt van.

Valószínűleg ez azért van, mert a tulajdonosok le akarják hűteni a házat lefekvés előtt, és a szigetelt otthonuk megtartja a nap melegebb részéből származó hőt. De ha tudatosabbak vagyunk, és kinyitjuk előbb az ablakokat, amikor hűvösödik, akkor nem lesz szükség klímaberendezésre.

Mennyezeti ventilátor

A mennyezeti ventilátorok akkor is nagyszerű alternatívát jelentenek, ha nincs légkondicionáló a lakásban, vagy ha csökkenteni szeretnénk az energiafogyasztást. A nyári hónapokban érdemes az óramutató járásával ellentétes irányban működtetni a ventilátorokat, mivel ez a fajta mozgás több fokkal képes lehűteni a szobát.

Hűtsük le a szobát jéggel 

Öntsünk egy pohár vizet, dobjunk bele jégkockákat, és tegyük a kezünket a pohár fölé. A módszerrel észrevehetjük, hogy hűvösebb a levegő a pohár fölött.Szakértők szerint ezt a hűtőhatást fokozhatjuk, ha egy nagy jégtömböt egy tepsibe vagy egy lábasba teszünk. A jég hűtőhatása segít kellemesebb hőmérsékleten tartani a szobát

Dobjuk ki a régi izzókat 

A világítás az energiabüdzsé akár 12 százalékát is kiteszi, a régi izzólámpák pedig az energiájuk 90 százalékát hő formájában adják le, így jobban felmelegítik a szobát, mint azt a lakástulajdonosok gondolnák. Cseréljük le ezeket az izzókat CFL-ekre (75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak és tízszer tovább tartanak) vagy LED-ekre (80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak és huszonötször tovább tartanak), amivel pénz marad a zsebünkben, és még hűvösebb is lesz a lakás.

Fektessünk be egy jó minőségű ventilátorba

A ventilátorok olcsóbbak, és mindig nagyszerű alternatíva. Ha tágas lakásunk van, érdemes legalább két elektromos ventilátort beszerezni, hogy a lakás különböző részeit lefedjék.

Csökkentsük a kívülről beérkező hőt

A déli és nyugati fekvésű helyiségeket trükkösen hűvösen lehet tartani. Húzzuk le a redőnyöket, hogy csökkentsük a kintről beáramló hőt és napfényt – különösen a nap azon részében, amikor a napsugarak közvetlenül a helyiségbe sütnek.

De a sötétítő függöny is jó megoldás lehet.

Korlátozzuk a készülékek használatát 

A szárítógép, a mosogatógép és a sütő többszöri működtetése a nap folyamán sok hőt termel a lakásban. Érdemes minimalizálni a használatukat, vagy keressünk olyan alternatívákat, amelyek alacsonyan és kellemesen tartják a hőmérsékletet.

Helyezzük el a ventilátorokat stratégiailag 

Éjszaka a legfontosabb, hogy kihasználjuk a hűvösebb külső hőmérsékletet. Viszont ahelyett, hogy egyszerűen nyitva hagynánk az ablakot, helyezzük el a ventilátorokat stratégiailag, amitől jobban lehűthetjük a lakást.

Válasszuk ki a szobát, amelyet a leginkább szeretnénk lehűteni, és nyissuk ki az ablakot. Ezután a kiválasztott szoba másik oldaláról is nyissuk ki az ablakot, majd helyezzünk mellé egy ventilátort, és irányítsuk kifelé. Ez kifújja a meleget és beszívja a hűvös külső levegőt.

A figyelmetekbe ajánljuk