alufólia szendvics

Az alufólia használata káros lehet az egészségünkre?

Bárki, aki sütött már halat, zöldséget, vagy próbálta a húst szaftosan tartani, esetleg csomagolt szendvicset valószínűleg használt már alufóliát. A világ számos otthonában használják előszeretettel már évtizedek óta, de az interneten pár napja felröppent egy kisebb hírverés arról, hogy káros lehet egészségünkre. Valóban veszélyes, vagy ez is egy újabb mítosz?


Való igaz, hogy az alumínium veszélyes lehet az egészségre, de ez kizárólag nagy mennyiségnél fordul elő. Egyes kutatások bizonyítékot találtak arra, hogy a fém összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, mivel a betegségben szenvedő embereknél megemelkedett szintet tapasztaltak, míg más orvosok azt feltételezik, hogy a rák kialakulásával is összefüggésbe hozható. Az eredmények azonban messze nem meggyőzőek, és további nagyszabású kutatásokra van szükség.

Olvasd el ezt is!Egészséges-e valójában az ásványvíz?

Mint sok más fém esetében, itt is fontos, hogy minimalizáljuk a fogyasztott mennyiséget, de nehéz teljesen kiküszöbölni. Az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint elfogadható az alacsony alumíniumszint a szervezetünkben, körülbelül 2 milligramm testsúlykilogrammonként és hetente.

Unsplash

Azonban a főzőedényekben és a fóliában lévő alumínium, akárcsak más bevonatok, belekerülhetnek az ételekbe. A kioldódás mértékét befolyásoló tényezők közé tartozik a főzési hőmérséklet, az étel savassága és más összetevők, például fűszerek és sók jelenléte. Egy 2006-os tanulmányból kiderült, hogy a fóliában elkészített sült vörös húsokban az alumínium mennyisége 89 százaléktól 378 százalékig terjedő mértékben növekedhet.

Ez is érdekelhet: A varázsgomba a mentális egészség megmentője lehet?

Ez megdöbbentőnek tűnhet, azonban nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a fóliából származó alumínium ilyen mértékű bevitele fokozott egészségügyi kockázattal járna. Ha kétségeink vannak, csökkenthetjük a kockázatot azzal, hogy nem használunk fóliát magas hőmérsékletű és savas ételeknél, illetve mérsékeljük az alumíniummal bevont eszközök használatát.

De azzal is csökkenthetjük az elfogyasztott alumínium mennyiséget, ha a kereskedelmi forgalomban kapható feldolgozott alternatívák helyett a házi készítésű ételeket részesítjük előnyben.

A figyelmetekbe ajánljuk