fekete lyuk kék kőzet blue stone

Egy friss tanulmány alapján, mely 26 éves adatokat értelmez, egy közepes méretű fekete lyukra bukkantak a szakemberek.


1995. augusztus 30-án a korai világegyetem egy 10 milliárd éves fényét észlelte a Föld pályáján keringő Compton Gamma Sugár Obszervatórium (Compton Gamma Ray Observatory). Egy ausztrál kutatócsoport szerint a gamma-sugár egy rendkívül ritka, közepes tömegű fekete lyukra utaló bizonyítékot tartalmazott.

A fekete lyukakat általában három csoportba osztják. Az elsőbe tartoznak a legkisebbek, a csillag nagyságúak, a másodikba a közepes méretű fekete lyukak, amelyek 100 naptömegtől 100 000 naptömegig terjednek. A skála túlsó végén találhatók a szupermasszív fekete lyukak, melyek több milliárdszor is nagyobbak lehetnek Napunknál.

A közepes méretű fekete lyukakat nagyon nehéz észlelni, eddig inkább csak kisebb vagy szupermasszív fekete lyukakat figyeltek meg és írtak le. James Paynter, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem asztrofizikusa szerint a közepes méretű fekete lyukakról semmi sem árulja el, hogy ott vannak, ahol. Vagy kitakarják őket a csillagok, vagy nem esik beléjük semmi ahhoz, hogy megvillanjanak és megláthassák őket.

A nemrég közzétett tanulmány alapján tehát egy igen ritka típusú, közepes méretű fekete lyukat fedeztek fel a gamma-sugarak segítségével. A Compton megfigyelőközpont gamma-sugár adatsorát Paynter csapata egy automatizált szkript segítségével futtatta végig. Egy olyan törést találtak az adatokban, amelynek tulajdonságai alapján a kitörés gömbhalmazra, galaktikus glóriára vagy fekete lyukra utalhat. Az előbbi kettőt a kutatás során kizárták, így maradt a fekete lyuk.

Miért fontosak a közepes fekete lyukak? A szakembereknek egyelőre rejtély az, hogyan keletkeznek a szupermasszív fekete lyukak. Talán rájöhetnek arra, hogy a közepes fekete lyukakbók nőnek-e óriássá a lyukak vagy sem. A Compton Gamma Sugár Obszervatórium mindenesetre olyan technológiát alkalmazott az ezredforduló előtt, ami alapján nem lehet meghatározni a fekete lyuk helyét. Paynter csapata még mindig dolgozik a régi adatok átfésülésén, így találkozhatnak még hasonló meglepetésekkel.

(Forrás: Gizmodo)


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk