Rengeteg 100 dolláros egy férfi kezében
Bár rengetegen kerültek az anyagi csőd szélére a koronavírus-világjárvány első hulláma óta, a Credit Suisse most mégis arra mutatott rá, hogy soha nem élt még ennyi gazdag ember a világon, mint most.


A svájci székhelyű globális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató cég kutatásából kiderül, hogy 2020-ban összesen 5,2 millió ember vált dollármilliomossá, ezzel azoknak az embereknek a száma, akiknek legalább 1 millió dollár (294,3 millió forint – a szerk.) megtakarításuk van 56,1 millióra nőtt.

Ez a 2019-es adatokhoz képest 1 százalékkal több, erre pedig még soha nem volt példa a világtörténelemben – írja a Haszon magazin.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a korlátozások miatt költöttek kevesebbet az emberek, a kutatók szerint viszont a vagyonhalmozásnak nincs köze a világjárványhoz. Az alacsonyabb kamatlábak és az állami támogatási programok hatására a kormányok rengeteg vagyont csoportosítottak át a háztartásokhoz. Ezáltal a háztartások növelni tudták a megtakarításaikat, miközben adósságaikat csökkentették.

A meggazdagodás legfőbb oka a tőzsde, valamint a kriptopiac fellendülése és az ingatlanárak szárnyalása volt. A nagyon magas nettó vagyonnal rendelkezők száma 24 százalékkal nőt 2020-ban. Erre szintén nem volt példa az elmúlt 18 évben.

A Credit Suisse kutatásából az is kiderült, hogy a világon birtokolt összes vagyon 7,4 százalékkal emelkedett meg. A Global Wealth Riport közgazdásza és szerzője, Anthony Shorrocks azonban úgy véli, hogy számos dolog torzítja az eredményeket: ha például a lakásoknál tapasztalható áremelkedéseket kivesszük az elemzésekből, akkor a háztartások globális vagyona minden valószínűséggel csökkent. Az alacsonyabb bevételű háztartások vagyona esetenként stagnált, de a legtöbb esetben csökkent.

A szakértő úgy véli, hogy a vagyonosodást befolyásoló tényezők idővel kiegyenlítődhetnek.

A figyelmetekbe ajánljuk