nyérc

Mutálódott koronavírus miatt 17 millió nyércet pusztítottak el Dániában

Az állatok emberektől kapták el, de tovább tudják adni embereknek, némelyiknél pedig elkezdett mutálódni a vírus.


Dánia nyérc nagyhatalom, gazdaságának igen fontos része az állatokból készült szőrme, amit főleg Kínába és Hong Kongba exportálnak. Nagyon sok farm is van az országban, ahol kifejezetten ebből az okból tenyésztik őket igen nagy számban. Éppen ezért hatalmas érvágás most számukra, hogy nagyjából 17 millió példánytól kellett megszabadulniuk, tovább tetőzve a járvány miatt eleve megtépázott gazdaságukat.

Ugyanakkor ők maguk határoztak erről a szükséges áldozatról egyre több koronavírussal fertőzött nyérc detektálása után. Némelyik szervezetében ugyanis elkezdett mutálódni a vírus, ami azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy az elkészülő vakcina majd hatástalannak bizonyul az újabb mutáció esetén. Az állatok emberektől kapták el, de tovább tudják adni embernek is. Egy tucat farmer meg is fertőződött.

Hasonlóan reagálnak a vírusra a nyércek egyébként, mint az emberek. Volt, amelyik tünetmentes volt, volt, amelyiknél pedig igen komoly tüdőgyulladással is járt a betegség. Nem ez az egyetlen hasonló eset egyébként. Hollandiában, Svédországban, az Egyesült Államokban és Spanyolországban is jelentettek koronavírussal fertőzött példányokat, utóbbi országban hasonló módon 100 ezer nyérctől kellett megszabadulni – írja a BBC.

A nyérc egyébként messze nem az első olyan állat, amit a szőréért tenyésztenek és ami veszélyt jelent ebben a pandémiában, éppen ezért egészségügyi szakemberek szeretnék, ha véget vetnének a szőrmekereskedelemnek azonnal az országok. Egy tanulmány nemrég egyébként az vadállatok kereskedelmének megakadályozását is megnevezte azon lépések között, amivel könynen megelőzhető egy járvány.

A figyelmetekbe ajánljuk