world tábla felirattal

Egy tanulmányban kiszámolták a koronavírus-járvány hozzávetőleges költségeit, majd összevetették azzal, hogy nagyjából mennyibe kerülnének a megelőző lépések évente. Egészen nagy a különbség a két összeg között.A brit IPBES új tanulmányában azt vizsgálta, mik egy járvány költségei és mit lehet tenni annak érdekében, hogy időben kezelhető legyen. Az eredményeik alapján egészen olcsón meg lehetne előzni egy pandémiát, ahhoz képest, hogy mennyibe kerül a baj utólagos kezelése. A koronavírus-járvány nagyjából 16 ezer milliárd dollárba kerülhet a világgazdaságnak, ezzel szemben a megelőző óvintézkedések valahol 22 és 31 milliárd dollárra rúgnának csak.

Unsplash/Macau Photo Agency

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet, hogy az óvintézkedések meglépése nélkül valószínűleg újabb, és idővel a mostaninál is sokkal veszélyesebb járványokra lehet majd számítani az állatvilág bolygatása, és a természetbe való beavatkozás miatt. Az új fertőző betegségek nagyjából 70 százaléka ugyan is az állatokról terjed át az emberre, évente több mint öt új ilyen esetet fedeznek fel. A madarak és emlősök pedig rengeteg olyan vírust is hordoznak, amelyekről mi egyelőre nem is tudunk.

Unsplash/Tim Stief

A megoldás az lenne, ha minél kevesebbet érintkeznénk vadon élő állatokkal és a természetes közegükkel. Továbbá, ha megfelelő egészségügyi ellátást biztosítanánk az embereknek a világ azon területein, ahol nagyobb az esélye az efféle vírusok elterjedésének. Amennyiben fel lennénk erre készülve, úgy gyorsan megelőzhető lenne, hogy szétterjedjen egy ilyen kórság a világon.

Unsplash/Laura Cros

Érdemes lenne átállnunk kevesebb húsfogyasztásra is, az állat feldolgozóipar ugyan is hatalmas veszélyt jelent járványügyi szempontból. Különösen az olyan országokban mint Brazília, ahol az esőerdők közel vannak az emberi élőhelyekhez. Emellett persze szükség van a természet szigorúbb védelmére: keményen le kell csapni a vadállat-kereskedelemre, az egzotikus állatok vadászása vagy árulása ugyan is növeli annak esélyét, hogy az emberek még fel nem fedezett vírusokat kapnak el ezektől az állatoktól.

Unsplash/Iñigo De la Maza

A tanulmány szerzői arra sürgetnek bennünket, hogy minél hamarabb hozzunk létre egy szakértőkből álló globális bizottságot, mint a klímavédelem esetében. Továbbá szükség van rá, hogy a megelőző lépések bevezetése általánosan elfogadott gyakorlat legyen az egész világon. Amennyiben ez megvalósul, úgy könnyen megelőzhetőek a mostanihoz hasonló világjárványok.

(Forrás: BBC)

A figyelmetekbe ajánljuk