5+1 tipp a zökkenőmentes visszatéréshez a kinyitások után

A védőoltás után sok embernek újraindul az élete. Hogyan alkalmazkodjanak újra régi életvitelükhöz? Néhány tipp segítségükre lehet.


Nagyon várjuk már a visszatérést régi rutinjainkhoz. Noha egyelőre még nem valósulhat meg, a lakosság védettsége után lassan visszatérhetünk majd régi életünkhöz. Ilyenkor megjelenik az elvárás, hogy minden könnyedén fog menni. A visszatérésről is elmondható azonban, hogy egy változás, átalakulás, ami sosem egyszerű.

Mivel már megszoktuk a lezárt életet, karantént, bezárásokat, új fajta szorongásokat jelenthetnek majd a zsongó, hangos éttermek, emberekkel teli munkahelyek. Ezekhez a helyzetekhez eddig félelem kötődött, amit a jövőben nehéz lesz félretenni.

A kinyílás ráadásul majd nem is jelenti azt, hogy hirtelen biztonságossá vált a világunk. Ezentúl is elővigyázatosnak, óvatosnak kell lennünk. Öt lépésben áttekinthetjük, mit kell tennünk a zökkenőmentes visszatéréshez:

1.Figyeljünk oda a tempónkra

A karantén alatt belassultunk, nem csináltunk rengeteg dolgot egyszerre. Emiatt érdemes odafigyelni arra, hogy ne terheljük túl magunkat, amikor kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba. Szép lassan térjünk vissza régi, megszokott életünkbe.

2.Szabaduljunk meg a muszájoktól

Amikor visszaalakul az életünk, nyomást érezhetünk azzal kapcsolatban, hogy találkozzunk a munkatársainkkal, barátainkkal. Engedjük el a muszáj érzését, nem kell velük találkozni, ha nem esik jól. Ez után is koncentráljunk arra, ami jó nekünk.

3.Kommunikáljunk világosan

Ahhoz, hogy kijelöljük határainkat és elmondhassuk, mi a jó nekünk, fontos, hogy világosan, átláthatóan kommunikáljunk. Mondjuk el tiszteletteljesen másoknak, ha még nem szeretnénk részt venni az összejöveteleken például.

4.Törődjünk eleget magunkkal

A karantén alatt lehetőségünk támadt jobban odafigyelni testünkre és elménkre egyaránt. Ne higgyük azt, hogy a kinyitás után ez a rutin automatikusan megmarad, hiszen a többi teendőnk kiszoríthatja a magunkkal való törődést életünkből. Szorítsunk erre a továbbiakban is valamennyi időt.

5.Figyeljünk oda az érzelmeinkre

Fontos az is, hogy odafigyeljünk az érzelmeinkre, amelyeket akkor tapasztalunk, amikor elkezdődik a kinyitás. Ezek között szerepelhet félelem, izgalom, neheztelés, bűntudat érzés is. Legyünk ítéletmentesen kíváncsiak ezekre az érzésekre, mivel emberiek és teljesen rendben vannak. A miattuk érzett szégyen csak mélyítené a szorongást, amelyet ez a nehéz helyzet teremt.

6.Ne feledjük el, hogy ez egy folyamat

A koronavírus előtti élethez hasonló dologhoz való visszatérés valószínűleg sokkal tovább fog tartani, mint amennyi időbe telt a pandémia kezdetén a karantén kialakulása. Ez egy fokozatos folyamat, különböző mérföldkövekkel, különböző kockázati szintekkel és különböző ütemtervekkel. Lényeges, hogy legyünk türelmesek önmagunkkal és másokkal szemben. Minél jobban el tudjuk fogadni, hogy ez egy átmenet, mégpedig egy nehéz átmenet lesz, annál jobban meg tudunk küzdeni majd vele.

(Forrás: Psychologytoday)


A figyelmetekbe ajánljuk