7 tipp, hogyan hosszabbíthatjuk meg a telefonunk élettartamát
person holding white Android smartphone in white shirt

7 tipp, hogyan hosszabbíthatjuk meg a telefonunk élettartamát

A svéd szenior telefongyártó, a Doro összeszedett pár telefon-mentő tippet minden korosztálynak. Ezekkel a praktikákkal nemcsak megóvhatjuk, de meg is hosszabbíthatjuk az okostelefonunk élettartamát.

A mobiltelefonok létfontosságúak, vészhelyzeteknél segíthetnek, miközben nagyszerű lehetőséget nyújtanak a családdal és a barátokkal való kapcsolattartásra. De jobb szembenézni a tényekkel: nem mindig kezeljük okostelefonjainkat kellő óvatossággal. Pedig néhány egyszerű lépéssel sok bosszúságtól és extra kiadástól megóvhatjuk magunkat, vagy akár idős szerettünket.

Fólia elöl, tok hátul

Dupla védelem: érdemes az okostelefonunkat előröl és hátulról is védeni. A véletlen leesések, piszok, por ellen a védőtok ideális védelmet nyújt. Ma már számos, az adott telefon típusához kapható tokból választhatunk, amely még a hőmérsékletingadozások ellen is jó szolgálatot tesz.

A törések, karcolások, mikro repedések elkerülésére kérjünk védőfóliát a telefonunkra. Az edzett üvegből készült fólia nem olcsó, de jó befektetés, mert hatékonyabban véd, tartósabb és kellemesebb tapintási élményt nyújt a sima fóliánál. Ha kellő fizikai védelmet adunk a telefonunknak, akkor az élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Tisztítás, fertőtlenítés

Telefonunkat számtalan helyre letesszük, így az a nem kívánt bacilusok melegágya lehet. Ezekben az időkben pedig végképp fontos a fertőtlenítés: hetente többször, alkoholmentes ablaktisztító folyadékkal átnedvesített puha törlőruhával töröljük át a telefont.

A szennyeződések, por, szöszök is lerakódhatnak a készülékünkre, főleg a kisebb nyílásokba. Ha töltő, vagy fülhallgató aljzat nem elég tiszta, nem tud megfelelően érintkezni és így működni sem. Használjuk fogpiszkálót az apró részek kitisztításához.

​Okos töltés

white adapter on green surfacePhoto by Markus Winkler on Unsplash

Az okostelefon akkumulátorának élettartama minden teljes lemerüléssel rövidül. Lehetőség szerint ne merítsük le teljesen, ugyanakkor nem is kell mindig 100 százalékra tölteni. Ajánlatos a töltöttségi szintet a legtöbb esetben 40 és 80 százalék között tartani. Ha tokban használjuk a telefonunkat, akkor töltés alatt abból vegyük ki, ugyanis előfordulhat, hogy tokban jobban melegszik a telefon. Létezik olyan, időseknek szánt okostelefon is, amely praktikus dokkolóval is rendelkezik; töltőként, óraként vagy éppen digitális képkeretként is működik, és akár egész nap benne hagyhatjuk a telefont. Amikor a dokkoló épp nem tölt, a telefon képernyőkímélő funkcióra kapcsol.

SOS mentés

broken black smartphone

Unsplash/Agê Barros

Leesett a telefon, a képernyő megrepedt. Sokunkkal előfordult már, azonban azt kevesen tudják, hogy ilyenkor érdemes gyorsan kár-mentésbe fogni, mert nem biztos, hogy csak esztétikai hiba áll fenn. Minél tovább várunk a javítással, annál több szennyeződés, piszok juthat a repedésekbe, amely veszélyeztetheti a telefon belső alkatrészeit. A gyorsaság más károkra is vonatkozik, például, ha víz éri. Rapid megoldásként egy tál száraz rizs elnyel valamennyi nedvességet, de egy telefon szerviz tudja igazán kitisztítani és kiszárítani a vizet ért telefont.

Gyári tartozékok előnyben

Ne használjunk olcsó, ismeretlen helyről vásárolt, utángyártott, rossz minőségű töltőket, ugyanis könnyen tönkretehetik az akkumulátort. A többi mobil kiegészítőknél, – mint pl. fejhallgató, autós töltő – is részesítsük előnyben a gyári tartozékokat, amelyek megbízhatóak és garanciát adnak.

Tárolás csak szépen

Az általános karbantartáshoz tartozik, hogy figyelünk a telefonunk tárhelyére. Hasonlóan a számítógépekhez, az okostelefonok is felhasználják a rendelkezésre álló tárhelyet a feladatok végrehajtására. Ha a felhasznált tárhely megközelíti a 80 százalékot, az már sokat ronthat a telefon teljesítményén. Ha úgy látjuk, hogy kezd telítődni a tárhely, ellenőrizzük az alkalmazásokat, fotókat, videókat, mert meglepően sok helyet foglalhatnak. Költöztessük őket a PC-re, vagy a felhőbe és utána a nagyméretű, nem használt fájlokat töröljük.

Frissíteni jó

Annak érdekében, hogy a telefonunk a lehető leggyorsabban és probléma mentesebben működjön, fontos, hogy frissítsük operációs rendszerét és a rajta futó alkalmazásokat is. Ezek a frissítések nem tartanak sokáig, mégis óriási előnyük van: a hibák kijavításától és a biztonsági problémák kiküszöbölésén túl a telefon általános teljesítményét is javítják, így tud a készülék még gyorsabban és gördülékenyebben működni. Használjuk a felhőszolgáltatást: ezzel nemcsak a túl sok adattól tudjuk megkímélni a telefonunkat, hanem egyben minimalizálhatjuk az adatvesztés kockázatát is.

(Doro)


A figyelmetekbe ajánljuk