woman in black sports bra and black pants running on water during sunset

Íme, négy lépés egy új szokás kialakításához!

Amikor új szokást szeretnénk kialakítani, nehézségekbe ütközünk. Könnyen feladjuk, azt érezzük, hogy nekünk már nem megy. Ha ismerősek ezek az érzések, próbáljuk ki az alábbi négy lépést!


1. Keressünk hozzá egy nagyon kellemes utat!

Amennyiben létezik egy egyszerű, sőt szórakoztató változata az új szokásnak, amelyet próbálunk megvalósítani, mindenképpen használjuk. Ilyen lehet például az, ha valaki a szerhasználatot egy élvezetes, kevésbé veszélyes tevékenységgel pótolja. Az új szokás beiktatásáért jópofa jutalmakat adhatunk saját magunknak, ez is része a kellemes érzés kialakításának. A lényeg, hogy kerüljük el a kellemetlen, szenvedést okozó szokás-kialakítást.

2. Tegyük kényelmessé ezt a szokást!

Erre jó példa az étkezés megváltoztatása. Ha egészségesebben szeretnénk étkezni, akkor készítsük elő az egészséges ételeket, helyezzük őket elérhető helyekre, az egészségtelen ételeket pedig dobjuk ki, vagy rejtsük el. Ezzel kényelmesebbé válik a szokás betartása, mivel minden lépés, eszköz elérhető lesz és nem nehezítik a környezeti tényezők a kialakítását.

3. Alakítsunk ki egy rutint!

Kapcsoljuk össze az új szokást olyasvalamivel, amelyet soha nem ugrunk át, így lesz rutin belőle. Ha minden este fogselymet szeretnénk használni, akkor kössük össze a fogmosással és tegyük a lefekvés feltételévé. Addig nem fekszünk le tehát, amíg nem fogselymeztünk. A fogselymet tartsuk elől, jól látható helyen, ez kényelmessé teszi a szokást.

4. Álljon rendelkezésünkre több szokásterv is!

Az új szokás tervének első változatát lehet, hogy meg kell változtatni, de az is lehet, hogy teljesen újra kell írni. Ez teljesen rendben van. Olyan, mint egy szoftver: akár a béta verzió, akár az 1.0 vagy a 2.0 is hibás lehet, de egy későbbi verzió is gondot jelenthet, mire teljesen automatizálódik. A lényeg, hogy ne legyünk túl szigorúak magunkhoz. Ha visszaestünk, vagy nem sikerült, próbáljuk újra!

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk