Színes csempefal díszíti Chicago utcáit

Olafur Eliasson művész a múlt hét folyamán egy hatalmas, hullámszerű műalkotást mutatott be Chicago utcáin.


Az alkotás, melyet Chicago utcáin állítottak fel, utánozza a Chicago folyó, valamint a Michigan-tó hullámos felszínét. Az 1963 ívelt burkolólapokból álló „atmoszférikus hullámfal" a Willis-torony két víztestje között helyezkedik el. Látványát folyamatosan változtatja a napfény, az évszak, és a néző helyzete. Olafur egy dán-izlandi művész, ez az első nyilvános projektje. A mű a CNL Projects támogatása által, az EQ Office rendelésére készült ─ olvasható a Colossal hasábjain.

A fal narancssárga darabokkal tarkított kék-zöld motívumokból áll, porszórt acél adja az alapját, és Penrose-csempézéssel állították össze. Az ötszörös szimmetriájú kialakítás kelti a hullámzás élményét az utcán elhaladókban. Éjjel a csempék között fény sugárzik az utcára, ez még hullámzóbbá teszi a látványt. Eliasson a következőket nyilatkozta művéről:

„A kiszámíthatatlan időjárás ihlette, amelyet a Michigan-tó felszínének felkavarodásakor tapasztaltam, úgy tűnik, hogy az „atmoszférikus hullámfal" a néző helyzetének, valamint a napszaknak és az évnek megfelelően változik."

Olafur Eliasson munkáit megtekinthetjük weboldalán, ám követhetjük az Instagram-fiókján keresztül is.

A figyelmetekbe ajánljuk