Spike Lee kapta az Amerikai Cinematheque életműdíját
A nonprofit szervezet ebben az évben virtuálisan rendezte meg a sorban 34. díjátadó ceremóniáját.


A Malcolm X, Az 5 bajtárs és a Csuklyások: BlacKkKlansman Oscar-díjas rendezőjét köszöntő ceremónia házigazdája egy korábbi díjazott, Jodie Foster volt. Az online műsorban Lee felidézte pályafutását, és Fosterrel beszélgetve történeteket mesélt filmjei születéséről. A programba Ryan Coogler, a Fekete párduc rendezője is bekapcsolódott:

„A Fekete párduc sikere rajtad és a Disneyn kívül harmadikként engem tett boldoggá"

– idézte a Variety beszámolója alapján az MTI Lee szavait, akinek a díjat Az 5 bajtárs főszereplői, Jonathan Majors, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Whitlock Jr. és Delroy Lindo adták át, természetesen virtuálisan.

Spike Lee négy filmje került be az Amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmarchívumába. A rendező 2019-ben a Csuklyások: BlacKkKlansman forgatókönyvével nyerte el az Oscar-szobrot, csaknem harminc évvel első Oscar-jelölése után, amelyet Szemet szemért című filmjéért kapott.

Az amerikai filmművészet kiemelkedő alkotóit és művészeit elismerő életműdíjat, az American Cinematheque Awardot 1986 óta adják át. Első kitüntetettje Eddie Murphy volt. Azóta többek között olyan művészek kapták meg, mint Steven Spielberg, Martin Scorsese, Ridley Scott, Julia Roberts, Sean Connery és Al Pacino.

A figyelmetekbe ajánljuk