angyalok szökőkút víz szobor

Róla elnevezett szökőkútban találták meg a belga polgármester szívét

Pierre David a belga Verviers városának első polgármestere volt. Az emberek körében kifejezetten kedvelt volt, melynek hatására halála után különleges emlékművet állítottak számára.


A város központjában álló Verte téren található műemlék teljes felújítás alatt áll, bronz elemeit eltávolították tisztítás és állagmegóvás céljából. E folyamat közben találtak a munkások egy üregbe rejtett fémdobozt, melyen a következő felirat volt olvasható:

„Pierre David szíve ünnepélyesen ezen emlékműbe helyeztetett 1883. június 25-én"

tudjuk meg a Múlt-kor beszámolójából.

A szökőkút

Mint kiderült, David kifejezetten közkedvelt volt a város lakóinak körében, háromszor választották meg polgármesternek. Először a francia uralom ideje alatt, 1800-tól egészen 1808-ig vezette a várost, majd a belga függetlenség után, harmadszor pedig 1836-ban lett Verviers első embere. Ekkor egészen hirtelen bekövetkezett haláláig, 1839-ig volt polgármester. Az emberek szimpátiáját leginkább azzal tudta kivívni, hogy a kor szokásai ellenére, munkájáért cserébe nem fogadott el fizetést.

Így amikor 68 évesen meghalt, a város vezetősége családjától elkérte a szívét, hogy azt ünnepélyesen befalazhassák egy neki állított emlékműbe.

Az előkészületek ideje alatt a szervet egy alkohollal megtöltött üvegedényben tartották. Az emlékmű, mely végül egy szökőkút lett végül csak 44 évvel később, 1883-ban készült el. Ennek a tetejére helyezték el David mellszobrát, közepébe pedig a szívet tartalmazó cinkládát is.

Bár a polgármester valóban az egyik legfontosabb vezető volt a város történelmében, befalazott szívének története mégis homályba veszett az évek során, így az még a restaurátorokat is meglepte. Az augusztus 20-án megtalált szívet azóta kiállították a helyi szépművészeti múzeumban. Mellette látható halotti maszkja, néhány fénykép, egy portréfestmény, valamint a hivatalos jegyzőkönyv a szív eltávolításáról és tartósításáról. A kiállítás szeptember 20-áig tekinthető meg.

A figyelmetekbe ajánljuk