A Facebook új robotja olcsóbbá teheti az internethálózatok építését
Fotó: Facebook

A Facebook új robotja olcsóbbá teheti az internethálózatok építését

A kábeleken egyensúlyozó robot képes nehezen hozzáférhető elektromos vezetékekre is optikai szálakat építeni, ráadásul ennek költségét is csökkentheti.


Bár sorra érkeznek a gyorsabbnál-gyorsabb 5G-s vezetéknélküli internethálózatok, az emberek többsége még mindig csak lassabb internethez fér hozzá. 3,5 milliárd embernek még mindig nincs internetelérése, különösen a kevésbé fejlett országokban. A koronavírus-járványnak köszönhetően nőtt az igény az internetre, pláne, hogy a közoktatáshoz is elengedhetetlenné vált. A Facebook új, saját fejlesztésű robotjával csökkentené az internetszálak építésének költségeit, ami olcsóbbá teheti az internetet, mint szolgáltatást is – írja a CNET.

Olcsóbb és biztonságosabb lesz internetet telepíteni

Facebook

Az internethálózatok fejlesztésének egyik nagy kihívása, hogy mivel magasan levő elektromos vezetékekre építik a szükséges optikai szálakat, sok emberre van szükség a kivitelezéshez, akiket fel is kell juttatni magas helyekre.

A Facebook a New York-i UCL Robotics céggek együttműködésben fejlesztett egy robotot, ami a Bombyx fantázianevet kapta – ez a selyemhernyó neve latinul. A találmány ellenáll az elektromosságnak, a vezetékeken egyensúlyozva pedig képes magától ráépíteni az optikai szálakat a vezetékekre és nem akad meg a kábeleken levő csomókon és akadályokon sem.

A cég a tervek szerint nem saját maga gyártaná a robotokat, hanem biztosítaná partnereinek a technológiát az építéshez. A tesztüzem jövőre kezdődik, ha pedig beválik, olyan helyekre is képes lesz az internetet elvinni, ahova eddig nehezen, vagy egyáltalán nem volt ez elképzelhető. Például folyók felett áthaladó elektromos vezetékek esetében.

A robot ráadásul elég könnyű ahhoz, hogy megbírkozzon a közepes erősségű vezetékekkel is, amik vékonyabbak és könnyebbek magasabb erősségű társainál, éppen ezért érzékenyebbek is.

A figyelmetekbe ajánljuk