Komplikált szedő és válogató gépezet helyett az emberi mozdulatot utánzó autonóm robot szedi a jégsalátát. Bár ez még csak kísérlet, a Cambridge-i Egyetem mérnökei nagyrészt elégedettek. Szerkezetük kamerával lokalizálja a zöldséget (pontossága 91%), majd az ipari robotkar óvatosan megfogja és kiszedi.


Ez a saláta különösen kényes, így a feladat nem egyszerű, és a robotnak közel 32 másodpercig tart. Közben se túlzottan megszorítania, se elejtenie nem szabad a növényt. Bár egy rutinos munkás tempóját és pontosságát nem könnyű elérni, a szedés az egyetlen nem gépesített tevékenység a jégsaláta termesztése során. Nagyon fárasztó feladat ez, amit egyre kevesebben vállalnak – épp ideje lesz gépesíteni.

Roppant egyszerű, mégis nagyszerű, ahogy a BILL-E robot dolgozik. Egyedül kisebb, csapatban szinte bármekkora szerkezeteket tud építeni egyforma rácsos kockákból. Úgy mozog, mint az araszoló hernyó, és pusztán számolás alapján tájékozódik. Egyszer talán repülőt, hidat, űrállomást épít és javít az MIT találmánya.


Friss

Messy Nessy Chic

5+1 film, ha hiányzik Párizs

Bár egyre több határ nyílik meg, és indulnak a nemzetközi járatok, a lezárások előttihez hasonló turistáskodást egy darabig még biztosan mellőznünk kell. Ha hiányoznak kedvenc nagyvárosaink, idézzük meg őket olyan filmekkel, amelyek hűen visszaadják különleges hangulatukat! Mi most Párizst vesszük célba.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS