Komplikált szedő és válogató gépezet helyett az emberi mozdulatot utánzó autonóm robot szedi a jégsalátát. Bár ez még csak kísérlet, a Cambridge-i Egyetem mérnökei nagyrészt elégedettek. Szerkezetük kamerával lokalizálja a zöldséget (pontossága 91%), majd az ipari robotkar óvatosan megfogja és kiszedi.


Ez a saláta különösen kényes, így a feladat nem egyszerű, és a robotnak közel 32 másodpercig tart. Közben se túlzottan megszorítania, se elejtenie nem szabad a növényt. Bár egy rutinos munkás tempóját és pontosságát nem könnyű elérni, a szedés az egyetlen nem gépesített tevékenység a jégsaláta termesztése során. Nagyon fárasztó feladat ez, amit egyre kevesebben vállalnak – épp ideje lesz gépesíteni.

Roppant egyszerű, mégis nagyszerű, ahogy a BILL-E robot dolgozik. Egyedül kisebb, csapatban szinte bármekkora szerkezeteket tud építeni egyforma rácsos kockákból. Úgy mozog, mint az araszoló hernyó, és pusztán számolás alapján tájékozódik. Egyszer talán repülőt, hidat, űrállomást épít és javít az MIT találmánya.


Friss

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért fáj annyira a visszautasítás

Előfordulhat, hogy nem kerültünk be az iskolai sportcsapatba, vagy épp szakítottak velünk. Ilyenkor nagyon fáj a visszautasítás érzése. Vajon miért?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk