timelapse photo of stars

Találtak egy rejtélyes forgó objektumot a Tejútrendszerben

Az ausztrál tudósok által észlelt jelenség nagyon szokatlan, ugyanis 18 percenként egy egész percre bekapcsol és energiát pulzál.


Ausztrál tudósok azt állítják, hogy egy ismeretlen forgó objektumot fedeztek fel a Tejútrendszerben, amely állításuk szerint semmihez sem hasonlítható, amit eddig láttak. Az objektum, amelyet először egy egyetemi hallgató fedezett fel - megfigyeléseik szerint 18 percenként egy teljes percen keresztül hatalmas rádiós energiakitörést bocsát ki. Az univerzumban gyakran dokumentálnak olyan objektumokat, amelyek energiát pulzálnak.

De a kutatók szerint valami, ami egy percre bekapcsol, rendkívül szokatlan. Az univerzumban be- és kikapcsolódó objektumok nem újdonságok a csillagászok számára, tranzienseknek nevezik őket. De egy olyan objektum, amely egy teljes percre bekapcsolódik, teljesen szokatlan és nagyon furcsa.

A csapat több éves adatok átvizsgálása után megállapította, hogy az objektum körülbelül 4000 fényévre van a Földtől, hihetetlenül fényes és rendkívül erős mágneses mezővel rendelkezik. Az elméletek szerint az objektum egy neutroncsillag vagy egy fehér törpe lehet.

A fehér törpe kifejezés egy összeomlott csillag maradványaira használatos. A felfedezés nagy része azonban továbbra is rejtély. További észlelések fogják megmondani a csillagászoknak, hogy ez egy ritka, egyszeri esemény volt-e, vagy egy hatalmas új populáció, amelyet eddig nem vettünk észre.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk