A close-up photo of the bright center of a star cluster.

Egyelőre nincs még magyarázat, a szokatlan objektumot gyakorlatilag véletlenül fedezték fel.


Sok megmagyarázhatatlan objektum van az Univerzumban, és a csillagászok most találtak egy újabbat: egy furcsa, poros objektumot, amely akár 75 százalékkal is elhomályosíthatja a gazdatest csillagát. Gyakran előfordul, hogy amikor azt látjuk, hogy valami eltakarja a csillaga fényét, az egy exobolygó vagy aszteroida. Ebben az esetben azonban az, ahogyan az objektum elzárja a csillaga fényét, egyik lehetőséggel sem magyarázható: Egyszerre kiszámíthatatlanabb és tartósabb. Jelenleg a csillagászok annyit tudnak biztosan mondani a TIC 400799224 néven ismert objektumról, hogy úgy tűnik, rengeteg port bocsát ki.

A TIC 400799224 egy mintegy 2300 fényév távolságra lévő csillagrendszer körül kering, és először a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) észlelte, amely szomszédos csillagaink körül keringő kisbolygókra vadászik. A csillagászok a TESS által gyűjtött adatok átvizsgálására használt mesterséges intelligencia segítségével véletlenül bukkantak rá a TIC 400799224-re, mert a porfelhője miatt csillagának fényessége órák alatt gyorsan, közel 25 százalékkal csökkent, majd több fényességváltozást is tapasztaltak, amit napfogyatkozásként lehetett értelmezni.

Ez általában egy széteső bolygót vagy keringő égitestet jelezne, amely lebomlik és port bocsát ki, erről a tudósok szeretnének többet megtudni. De miután a csapat visszanézte a rejtélyes objektumról gyűjtött hat évnyi adatot, rájött, hogy valami furcsa dolog történik. Először is, a TIC 400799224 nem egyetlen csillagrendszer körül kering. További vizsgálatok azt mutatják, hogy egy kettős csillagrendszer körül kering, amelyben az egyik csillag 19,77 napos periódussal pulzál. Míg ez a periodicitás elég megbízhatónak tűnik, a fényt halványító objektum alakja, mélysége és időtartama kiszámíthatatlan, ezért a csillagászok feltételezik, hogy ezt valószínűleg valamilyen keringő égitest okozza, amely időszakosan porfelhőket bocsát ki.

De nem világos, hogy pontosan mi is ez az objektum. Az sem világos, hogy a két csillag közül melyik körül kering a titokzatos objektum, ami egy másik furcsa dologhoz vezet minket ezzel a felfedezéssel kapcsolatban. Az eredetileg észlelt 25 százalékos fényességcsökkenés csak egy korlátozott példa volt arra, hogy a TIC 400799224 mire képes. Attól függően, hogy a két csillag közül melyik a valódi gazdatestje, az objektum által kibocsátott por akár 37 vagy 75 százalékát is elzárja a gazdatest csillagából érkező fénynek. Az objektumot felfedező kutatócsapat azt tervezi, hogy folytatja az objektum megfigyelését. Remélhetőleg az elkövetkező években többet tudunk meg arról, hogy mi történik a TIC 400799224-gyel.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk