Sok logikus magyarázat létezik, de eddig még mindegyik csak feltételezés. Most egy kutatócsoport kizárta az egyik legkézenfekvőbbet.

Az USA-ban is több száz éve hallani különös, hátborzongató, dörömbölő morajlásokat, amiket mára már a világ szinte összes pontján észleltek és videóra is vettek. Idén azonban a szokásosnál is több jelentés érkezett a megmagyarázhatatlan hangokról, amiket a kutatók a koronavírus-járvány miatti lezárásokkal indokolnak. A korlátozások miatt minimalizálódott a zajszennyezettség, ezért olyan hangokat is hallanak az emberek, amikre nem figyeltek eddig fel – ezért sok köztük az olyan bejelentés, ami logikusan megmagyarázható a különböző meteorológiai hangokkal, mint a szél és a mennydörgés.

Viszont tényleg vannak olyan morajlások, amikre még a tudósok se tudnak pontosan válaszolni

Eddig arra gyanakodtak, hogy a földrengésekhez lehet köze a jelenségnek, ahogy a tektonikai lemezek mozognak, úgy hangot is adhatnak ki. Néhány példa is volt erre, köztük a dél-karolinai Charlestonban 1886-ban, amikor egy földrengést követően néhány hétig hallatszottak a zajok, egybeesve az apróbb utórengésekkel.

Most a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem munkatársai úgy döntöttek, hogy utánajárnak a dolognak és az EarthScope Transportable Array (ESTA) nevű műszer segítségével a 2013 óta rögzített szeizmikus adatokat vizsgálták. Mellette az eseményekről szóló beszámolókat is felhasználták.

A kutatók végül arra jutottak, hogy nincs összefüggés a földrengések és az ismeretlen hangok között. Ezért ha a földön nem, a levegőben kezdték keresni a válaszokat, és úgy gondolják, hogy légköri jelenségről van szó, ami sok esetben esti hideggel is jár. Viszont pontos válaszokat egyelőre ők sem tudtak adni.

A morajlásokra rengeteg magyarázat született már. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a nagy részét repülőgépek okozzák, mások pedig a légkörbe belépő meteorok hangatásaira gyanakodnak. A rejtélyt egyelőre senkinek nem sikerült megoldani.

(IFLscience)

A figyelmetekbe ajánljuk