A múlt hét eleji földrengések, majd a szerdai utórengés után, szombat este újabb földmozgás volt a szomszédos Horvátországban, melyet hazánkban is érezni lehetett.


Ezt a ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa, Timkó Máté közölte az MTI-vel. A szeizmológus közleményéből kiderül, hogy helyi idő szerint este 10:29-kor, mintegy 7 km-es mélységben, 4,9-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátország, Petrinja nevű községének közelében. A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint a földrengés 4,5-es erősségű volt, középpontját Zágrábtól 59 kilométerre délkeletre teszik. Károkról, áldozatokról egyelőre nem tudósított a HINA.

Timkó szerint a földrengést Magyarországon is lehetett érezni, ám a katasztrófavédelemhez nem érkezett károkról bejelentés.

Január 6-án az 5,3-es magnitúdójú utórengés 17 óra 1 perckor keletkezett Horvátországban, Petrinja község közelében. Akkor a magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről is érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről.

A figyelmetekbe ajánljuk