távmunka
Shutterstock

Kedvező feltételekkel várja a távmunkásokat ez a délkelet-ázsiai ország

Malajzia nemrég bejelentette az új digitális nomád vízumát, amellyel Délkelet-Ázsia következő nagy távmunkás központjaként próbálja magát pozicionálni.

A képzett külföldieknek szóló „DE Rantau Nomad Pass" bevezetése mellett az ország ígéretet tett a digitális nomád közösségek kiépítésére is – írja az Euronews. Malajzia emellett országszerte több, stabil internetkapcsolattal rendelkező távmunkaközpontot hozna létre.

Kik igényelhetik? 

Az új vízumot a Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) – az ország digitális forradalmának és gazdaságának fellendítését célzó kormányzati kezdeményezés – jelentette be. A "DE Rantau" program a helyi és külföldi digitális nomádokat egyaránt célozza.

A malajziai digitális nomád vízumot azok kaphatják majd meg, akik évente több mint 24 ezer eurót, nagyjából tízmillió forintot keresnek. Ez egyébként kedvező ajánlat, a legtöbb ország ennél magasabb összegeket szokott megadni.

A vízum díja 221 euró, nagyjából 90 ezer forint, ami kiváltás esetén tartalmazza a kedvezményeket és az exkluzív ajánlatokat az ország távmunkaközpontjaitól.

A jogosultsághoz szabadúszónak, független vállalkozónak vagy teljes munkaidős távmunkásnak kell lenni valamilyen digitális területen. A fő célzott szakma az IT, beleértve a kiberbiztonsági szakértőket és szoftverfejlesztőket, a digitális marketinget, valamint a digitális tartalomkészítést és -fejlesztést.

A munkaviszonyt bizonyítani kell, például egy aktív szerződéssel vagy több, legalább három hónapos, helyi vagy külföldi ügyféllel kötött szerződéssel.

Shutterstoc

Tartózkodási idő? 

A DE Rantau rendszerben résztvevők 3-12 hónapig tartózkodhatnak Malajziában. Ez legfeljebb további 12 hónappal meghosszabbítható.


A munkavállalók ráadásul a családot is hozhatják a program keretében, eltartottanként 110 euró, nagyjából 45 ezer forint ellenében.

A jelenlegi vízumszabályok értelmében a jogosult országokból – köztük az EU-tagállamokból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból – származó távmunkások legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen Malajziában. A nem mentesített országokból érkezőknek vízumot, munkavállalási engedélyt vagy szakmai látogatási engedélyt kell kérniük.

A 12 hónapos DE Rantau Nomad Passra 2022. október 1-jén lehet jelentkezni


A figyelmetekbe ajánljuk