fiatalok dolgoznak

Ezekben a pozíciókban dolgoznának leginkább a különböző generációk

Friss felmérés készült az egyes generációk legmagasabbra értékelt állásairól.

A Glassdoor, ahol a jelenlegi és korábbi alkalmazottak névtelenül értékelik a cégeket, jelentése elsősorban a Z generáció munkaköri elégedettségét mutatta be, de kitért másokra is. Az értékelések egy ötös skálán történtek, ahol az 1-es a legkevésbé elégedett.

A jelentésből kiderül, hogy a Z generáció számára a legmagasabb átlagos értékeléssel rendelkező munkakör a vállalati toborzó – ez a munkakör átlagosan 4,79-es értékelést kapott.

Az X generáció és a boomer korosztály számára két különböző vezetői pozíció kapta a legmagasabb átlagértékelést: a vezérigazgatói és az elnöki pozíció − írja a Haszon az Insider alapján.

Ami fontos: vállalti kultúra és a távmunka

A Z generációs munkavállalók azokban a pozíciókban a legelégedettebbek, amelyek lehetőséget biztosítanak számukra a vállalati kultúra alakítására és társadalmi hatás kifejtésére

− olvasható a jelentésben.

A vállalati kultúra fontos szerepet játszott a nagy felmondási hullámban is, amiben leginkább a Z generáció vett részt. A távmunka lehetőség is fontos munkaválasztásuk során; erről a Haszon itt írt. A legkedveltebb home office-ban végezhető állásokat pedig itt szedte össze a lap, amik között ott van természetesen a toborzó is.

A Haszon megjegyzi: magyar fiatalok számára is fontos szempont a távmunka, a rugalmas munkarend és a vállalati kultúra, de a fizetés még mindig az első helyen áll.

Összességében a Z generációsak a nagyrészt kreatív, nem technikai jellegű munkakörökben a legelégedettebbek, a tíz legmagasabbra értékelt állásból csak kettő van a technológiai szektorban

− írta Richard Johnson, a Glassdoor közgazdásza és a jelentés szerzője.

A generációk kedvenc állásai

Az X generáció legkedveltebb állásai a vezérigazgató, az operatív igazgató és az elnök volt, azaz ők ezekben a pozíciókban lennének a legboldogabbak.

A boomerek is hasonló értékelést adtak: náluk is ott van az élen az elnök és a vezérigazgató. Úgy tűnik, hogy ez a két generáció inkább az olyan szerepekben találnak elégedettséget, melyek több éves tapasztalatot igényelnek, nagyobb felelősséggel és szélesebb körű hatással bírnak az egész vállalatra.

Az ezredfordulósok által a legjobban értékelt pozíció az ingatlanügynöké volt, 4,58-as átlagértékeléssel. A boomerek körében is ez a munkakör kapta a harmadik legmagasabb átlagos értékelést.


A figyelmetekbe ajánljuk