pihenés az asztalon

Kötelező a szabadság, mielőtt munkába állsz ennél a cégnél

Egy vállalat elébe ment a munkavállalókat sújtó problémáknak, és előállt egy jól működő megoldással.


A munkaerőpiacon az elmúlt két évben példa nélküli felmondási hullám indult el. A járvány alatt sokan döntöttek úgy, hogy váltanak a jobb élet reményében. Emellett rengeteg dolgozó a kiégés határán van, a mentális problémák, például a szorongás és a depresszió a társadalom „csendes járványa".

Egyre több vállalat észleli az intő jeleket, terjedőben vannak az új munkamodellek. Elég csak a négynapos munkahetekre, vagy az éves szintű, többhetes kötelező leállásokra gondolni.

A SevenRooms vendéglátóipari szoftvercég sajátos megoldással állt elő munkavállalói mentális terheinek enyhítésére, amit a Haszon mutatott be.

A SevenRooms hivatalosan is megerősítette, január elsejétől minden egyes új munkavállalójuk két hét fizetett szabadságban részesül, mielőtt megkezdené első igazi munkanapját a vállalatnál. A techcég extra juttatásként az új belépők egészségbiztosítását is fedezi, hogy gondtalanul kipihenhessék magukat a munka megkezdése előtt.

Paul McCarthy, a SevenRooms személyzeti igazgatója szerint a terv tavaly nyáron fogalmazódott meg bennük. 2

021 végén komoly toborzást indítottak, viszont feltűnt nekik, hogy rengeteg munkavállaló a kiégés jeleit mutatta – olvasható a Haszon oldalán.

A munkavállalók nehezen találták meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és nyomás alatt is voltak, hogy választaniuk kellett, a munkájukat végezzék el normálisan, vagy számukra kellemesebb elfoglaltságokkal töltsék idejüket. Ez általában a munka irányába billent. McCarthy szerint az új munkatársaknál gyakran napokon belül jelentkeztek a mentális problémák jelei. Ők jellemzően egyetlen napot sem tudtak pihenni, mielőtt munkába álltak volna a cégnél.

A SevenRooms a kéthetes „Újrakezdő” csomag mellett korlátlan szabadságot biztosít minden egyes alkalmazottjának. Ez azt jelenti, hogy bárki bármennyi szabadságot kivehet egy évben, ha a feladatait maradéktalanul elvégezte. A nagyfokú szabadság ellenére több kutatás is kimutatta, hogy a korlátlan „eltávot” biztosító cégek dolgozói valójában kevesebb napot vesznek ki, mint a tradicionális vállalatok alkalmazottjai. Ezt elkerülendő a SevenRooms kötelező szabadságokat is előírt:

  • azoknak a munkavállalóknak, akik kevesebb mint öt éve dolgoznak a cégnél, évente kétszer öt egymást követő napot ki kell venniük, egyszer január és június, egyszer pedig július és december között
  • ugyan ez vonatkozik azokra is, akik több mint öt éve vannak a cégnél, annyi különbséggel, hogy nekik évente kétszer 10 egymást követő napot kell pihenéssel tölteniük

A dolgozók pedig imádják az új „juttatásokat”. A Haszon szerint a cég idén eddig 16 emberrel bővítette csapatát, mindegyikük kihasználta az „Újrakezdő” csomagot.

A SevenRooms jelenleg nagyjából 200 embert foglalkoztat világszerte, munkavállalói állományát nyárig további 100 fővel akarja bővíteni.

A figyelmetekbe ajánljuk