„Atomerőműben dolgozom – és neked is ezt ajánlom!”

„Atomerőműben dolgozom – és neked is ezt ajánlom!”

Pálya- és szakmaválasztás a gimnázium, technikum, szakiskola előtt – az egyik legkeményebb kihívás a fiatalok és a család életében. Érvek, ellenérvek sorakoznak, parázs viták alakulnak ki az ideális munkáról és munkahelyről, ám van néhány szempont, amelyekre még egy kiadós csetepaté közben is mindenki egyetértően bólogat: lelje örömét benne, fizessék meg, ismerjék el, támogassák a fejlődését, gondoskodjanak róla. Mire minden érvet kellően kielemeznek, a csemete átsuhan az érettségin, majd megvédi a szakdolgozatát, és ott kopogtat a munkaerőpiac ajtaján.


Az ajtó munkaadói oldalán várakozók szintén nem visszafogottak az „óhajok" tekintetében: a pályázó legyen elhivatott, szeresse a munkáját, akarjon fejlődni, tudjon azonosulni a vállalat filozófiájával, bírja a terhelést és a lojalitástól se idegenkedjen. Úgy tűnik hát, hogy ez egy ideális helyzet, hiszen az álláskereső és a munkaadó elvárásai majdhogynem egybevágnak, ám a szkeptikusok gyakran mégis azt mondják: megtalálni a tökéletes munkahelyet, egyáltalán: találni egy jó munkahelyet az nem más, mint fantazmagória.

És mit mond erre a Paksi Atomerőmű?

„Mi nem csak munkahelyet, mi életpályamodellt kínálunk a kezdetektől a nyugdíjas évekig: egy sokszínű, összetartó munkahelyi közösségben, Tolna megye legélhetőbb városában. Olyan munkahelyi környezetben, ahol a tehetség számít és nem a kor, ahol a nőket egyenrangúként kezelik, és ahol valóban az ember képviseli a legnagyobb értéket, mert nélküle a technológia mit sem érne. Tudjuk, és büszkén vállaljuk, hogy nem vagyunk egy átlagos munkahely: aki csatlakozik hozzánk, az szakértelmét az ország villamosenergia-ellátásbiztonságának szolgálatába állítja, és nem csupán a Paksi Atomerőmű, de az ország egyik legnagyobb vállalata, az MVM Csoport dolgozója is lesz. "


Életpályamodellt csak azok a vállalatok tudnak állítani, amelyek hisznek a küldetésükben, folyamatosan képesek megújulni, meghatározott és átlátható szabályok szerint működnek, ám soha nem feledkeznek meg arról, hogy igazán nagy eredményeket, megbecsült, fejlődni akaró, kiegyensúlyozott és elégedett dolgozókkal lehet elérni.

„Önöknél pontosan mit jelent a megbecsült?” 

– kérdezi joggal a fiatal. Például azt, hogy az atomerőműnél már a belépéskor – jelenleg egyszeri, bruttó százezer forint összegű - pályakezdő támogatással fogadják.

De jelenti azt is, hogy például ingyenesen használhatja a szerződéses buszjáratokat, kedvezményes mobiltelefon-előfizetésre és üdülésre is lehetősége van, jelentős összegű a választható béren kívüli juttatások köre, a bölcsődei szolgáltatás finanszírozásáról, az egészség- és nyugdíjpénztári tagdíjkiegészítésről, a 13. havi fizetésről és a teljesítményösztönzőkről már nem is beszélve.

„És a fejlődési lehetőség? Vagy ez csak akkor kerülhet szóba, ha már ott dolgozom évekig?” 

– érkezik az újabb kérdés.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hisz abban, hogy a tehetség mindent visz, így nem számít, hogy valaki éppen hány éves, vagy milyen nemű. A lényeg, hogy beilleszkedjen a sokszínű, elkötelezett és összetartó csapatba. A kötelező képzések mellett a kollégák szakmai ismereteik bővítése céljából tanulmányi szerződést köthetnek, ezután tandíjtámogatást, tanulmányi szabadságot, útiköltségtámogatást vehetnek igénybe – de akár a vállalat saját szervezésű szakmai képzéseiből is válogathatnak: ezeknek része a nyelvtanulás és vezetőfejlesztés is.

„Említették a kiegyensúlyozottságot…"

– folytatja a leendő munkavállaló.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. számára dolgozói testi, lelki és szellemi egészségének megőrzése a biztonságos és hatékony munkavégzés záloga. Az atomerőmű saját egészségügyi szolgálattal rendelkezik, amely nem csupán az évente kötelező alkalmassági vizsgálatot végzi el, de szűrővizsgálatokat is szervez, a MEDICOVER egészségbiztosítón keresztül pedig magas színvonalú magánegészségügyi szakellátást biztosít. Bizonyos munkakörökben kifejezetten kötelező a rekreációs, illetve önismereti és személyiségfejlesztő tréningeken való részvétel, az Atomerőmű Sportegyesület által biztosított számtalan sportolási lehetőséggel pedig bármelyik dolgozó élhet, ide értve a balatonfüredi vitorláskikötőt és a paksi Füzes Horgásztavak nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket is.

​„És ha családot alapítok?"

– érdeklődik óvatosan a pályakezdő:

az atomerőműnél ezt is támogatják.

Például egyszeri pénzbeli juttatással a házasságkötést követően, igény esetén kedvező feltételű bérlakással Pakson, kamatmentes lakáscélú kölcsön pályázati lehetőséggel, és kedvezményes villamos-energia vételezési lehetőséggel is. Szülés után ismét jár az egyszeri pénzbeli támogatás, később pedig a szülő a gyermek nyári felügyeletéhez tábort, beiskolázási támogatást, de akár családbarát üdülést is igénybe vehet.

Amikor az életpályán nehézségek adódnak, a dolgozók akkor is számíthatnak az atomerőműre: a közösség összefogása mellett a Humán Alapítvány segítségét is kérhetik. De az atomerőmű az életpálya végén, a nyugdíjazást követően sem engedi el munkatársai kezét: igyekszik megtartani tudásukat és tapasztalatukat, és kifejezni irányukba a sok évtizedes áldozatos munkájukért járó tiszteletet.

A figyelmetekbe ajánljuk