férfiak intelligencia

Egy tanulmány szerint a férfiak folyamatosan túlértékelik a saját intelligenciájukat

Mint kiderült, a férfiak tényleg hajlamosak azt hinni, hogy okosabbak mindenkinél.

A Frontiers in Psychology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a férfiak gyakrabban becsülik túl az intelligenciahányadosuk (IQ) értékeit, mint a nők. A minta úgy tűnik, hogy összefügg azzal, hogy egy személy mennyire viselkedik férfiasan .

Meg kell persze jegyezni, hogy az IQ-tesztek pontosságát és etikusságát már sokan megkérdőjelezték. Ez az új kutatás mégis tanulságos lehet, mivel a nemek közötti különbségeket vizsgálta abban a kontextusban, hogy az emberek mennyire tartják magukat okosnak.

A tanulmány nem győzi hangsúlyozni: nincs olyan, hogy „okosabb nem", a férfiak és a nők átlagos IQ-ja nem különbözik egymástól.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy egy személy férfiassági hányadosa vagy „pszichológiai neme" mélyen befolyásolja azt, hogy az emberek hogyan értékelik saját kognitív képességeiket. Röviden: azt találták, hogy azok az emberek, akik férfiasabban viselkednek, függetlenül a születéskor kijelölt nemüktől, hajlamosak okosabbnak gondolni magukat, mint amilyenek valójában.

Nem ez a tanulmány volt az első ehhez hasonló – rengeteg kutatás született már azzal kapcsolatban, hogy melyik nem az okosabb –, de ez az egyik első, amely a „pszichológiai nemet" is belevette a vizsgálatba, és megállapította, hogy a magasabb férfias értékeket elérő nők is hajlamosabbak voltak okosabbaknak tekinteni magukat.

A nemi különbségeknek számos magyarázata lehet; a nemi szerepekkel kapcsolatos szülői attitűdöktől kezdve egészen addig, hogy a gyerekek mennyi dicséretet kapnak a tanáraiktól. A következmények azonban messzemenőek lehetnek, és sok mindent megmagyarázhatnak a nemi egyenlőtlenségek kapcsán.

A Futurism következtetése szerint a tanulmány megerősített egy általános jelenséget: a társadalom gyakran arra tanítja a férfiakat, hogy túlzottan magabiztosak legyenek, még akkor is, ha a meggyőződésük teljesen téves.


A figyelmetekbe ajánljuk