Egy Rolex-óra.

Illusztráció.

A Rolex új búvárórája történelmi rekordot döntött meg

A Rolex a mélytengeri felfedezés határait feszegetik.


A márka 1926-ban mutatkozott be a vízálló órák világában az Oyster-tok debütálásával, és 1953-ban még nagyobbat dobott a jellegzetes búváróra, a Submariner bevezetésével. Azóta a Rolex tovább építette búváróra-kollekcióját a Sea-Dwellerrel, majd később a Deepsea-vel, minden egyes modellel egyre lenyűgözőbb képességeket kínálva.

Ma a márka a vízállóság terén végzett munkáját új mélységekbe viszi az első, teljes egészében titánból készült órájával, az Oyster Perpetual Deepsea Challenge-el, amely rekordot jelentő, 11 000 méteres vízállóságot kínál.

Az új Deepsea Challenge-t az a kísérleti óra ihlette, amely 2012-ben elkísérte James Cameron filmrendezőt a Mariana-árokba, amely körülbelül 11,27 kilométeres mélységével az óceán legmélyebb pontja. Egy évtizedes kutatás és fejlesztés után a Rolex egy sorozatot hozott létre a soha nem látott képességekkel rendelkező sorozatgyártású búvárórákból.

Ez is érdekelhet: Luxus a mélyben – négy búváróra, ami garantáltan levesz a lábadról

A forradalmi időmérő megtervezésének első lépése a megfelelő anyagok meghatározása volt. Itt a Rolex az RLX titánnak nevezett 5-ös fokozatú titánötvözetet választotta. Ez a különleges ötvözet eltalálta az ideális pontot, mivel egyszerre könnyű és rendkívül tartós. Túlméretezett 50 mm-es arányai ellenére az új Deepsea Challenge 30 százalékkal könnyebb, mint Cameron 2012-es kísérleti modellje.

Emellett a Deepsea Challenge magába foglalja a Rolex sokéves búváróra-innovációit. Az óra a standard héliumszelep és a márka szabadalmaztatott Ringlock-rendszerének kombinációjával rendelkezik, ami tovább fokozza a tok azon képességét, hogy ellenálljon a nagy mélységekben tapasztalt extrém nyomásnak. A Deepsea Challenge emellett a márka Triplock-koronáját is tartalmazza három zárt zónával és Chromalight-kijelzővel az optimális olvashatóság érdekében.

Cikkünk hasonló témában: Befektetés miatt vásárolnál órákat? Ezek hozzá a legjobb luxusdarabok

Ezt a lenyűgöző időmérőt a márka házon belüli 3230-as kalibere hajtja, Superlative Chronometer minősítéssel és 70 órás járástartalékkal. Az önfelhúzós szerkezet a Rolex három kulcsfontosságú alkatrészének ad otthont: a szabadalmaztatott Chronoenergy-háznak, a Parachrom-hajszálrugónak és a Paraflex-lengéscsillapítóknak. Az óra hátulján egy tömör titán tokfedelet találni, amelyen emlékdátumok láthatók.

Cameron történelmi expedíciója, valamint Jacques Piccard óceánkutató és Don Walsh amerikai haditengerész hadnagy 1960-as, a Trieste fedélzetén egy Rolex prototípussal végrehajtott merülése előtt tisztelegve a Deepsea Challenge-tokjának hátlapjára a „Mariana-árok" feliratot, valamint a „23-01-1960" és „26-03-2012" dátumokat vésték.

Az Oyster Perpetual Deepsea Challenge enyhén szólva sem egy olcsó kis szerkezet, ugyanis az óra 26 000 dollárt – 10,7 millió forintot – kóstál.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk