A Rolex DeepSea nevű órája.

Egy nemsokára megrendezésre kerülő aukció keretein belül árverezik el az egyik legritkább Rolexet.


A búvárórákat úgy tervezték, hogy a hullámok alatt is működjenek, de az idén ősszel árverésre kerülő vintage Rolex túlélheti az óceán legmélyebb mélységeibe vezető utat is.

Novemberben a Philips minden idők egyik legritkább Rolexét, egy Deep Sea Special-t árverezi el genfi óraaukcióján. Mindössze 35 példány készült belőle, és az óra több mint 35 000 láb ( 10 000 méter) mélységig vízálló – írja a RobbReport.

Az eredeti Deep Sea Special egy ultra-robosztus Rolex volt, amelyet Jacques Piccard és Don Walsh 1960 januárjában vitt magával a Mariana-árokba, a Föld legmélyebb ismert pontjába való rekordmerülés során. Az óra különleges rozsdamentes acél tokkal és domború kristállyal rendelkezik, amely elég erős volt ahhoz, hogy ellenálljon az óceán mélységeiben uralkodó extrém nyomásnak. Piccard és Walsh expedíciója során az órát a Bathyscaphe Trieste nevű tengeralattjárójuk hajótestére erősítették, és az eszköz képes volt túlélni a 10 000 méter mélységbe való merülést. Jelenleg a washingtoni Smithsonian Múzeumban van kiállítva.

Az aukciósház szerint az árverésen szereplő példány az utolsó abból a 35 emlékváltozatból, amelyet az óragyártó 1965-ben készített. Integrált szíja rozsdamentes acél és arany kombinációja, és a hatalmas kupolás kristály alatt fekete számlapot és arany indexeket találhatunk. Az óra számozott hátlapján a rekordot jelentő merülés dátuma (1960. január 23.) és a vízállósági fokozat (10 908 méter/35 789 láb) olvasható. Mivel kevesebb mint három tucat példány készült belőle, a Deep Sea Special egy nagyon nehezen beszerezhető óra.

A Rolex DeepSea nev\u0171 \u00f3r\u00e1ja.

Phillips

A Deep Sea Special teljes mértékben megérdemli a nevében szereplő „Special" jelzőt. Egyszerűen elképesztő az óra ötlete, amely 10 000 méteres (azaz 10 km-es) merülést is kibír! ... A DSS egy olyan ékszer, amelyet soha nem lehetett nyilvánosan megvásárolni, és egy példány piacra kerülése olyan esemény, amelyet a gyűjtők és az órák szerelmesei évtizedenként egyszer ünnepelhetnek

- mondta Alexandre Ghotbi, a Phillips kontinentális európai és közel-keleti órákért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

Ritkasága és történelmi jelentősége miatt a Deep Sea Special a november 5. és 7. között megrendezendő Geneva Watch Auction egyik fő tétele lesz. A Phillips becslése szerint a kiemelt státusza miatt az óra 1,3 és 2,6 millió dollár (390 000 000 és 780 000 000 forint) közötti áron kel majd el.

A figyelmetekbe ajánljuk