Rocky
United Artists, Mokép

Miért ad valaki 18 millió forintot néhány régi Rocky-kazettáért?

A Heritage Auctions 2023 februárjában értékesítette a Rocky, a Rocky II és a Rocky III című filmek videókazettáit, amiből több mint 18 millió forintos bevétel keletkezett.

A VHS-árverések felfutása során többek között a Sylvester Stallone főszereplésével készült Rocky-trilógia 53 750 dollárért (18,2 millió dollár) kelt el. A texasi Dallasban található Heritage Auctions februári eladása a videókazetták hőskorát elevenítette fel.

Quentin Tarantino és Roger Avary egy VHS-központú podcasttal emlékezett meg a videótékás időszakról, a Red Letter Media videoprodukciós cég és YouTube-csatorna pedig egy lezárt Nukie-kazetta eladásával több mint 80 000 dollárt gyűjtött jótékony célra, így a fogyasztók egyre inkább a gyűjtői példányok felé fordulnak.

Ez is érdekelhet: 17,9 millió forintért kelt egy kazetta, amely egy soha nem hallott John Lennon dalt tartalmaz

Egy férfi azt mondta nekünk, hogy a Goodwillben talált egy lepecsételt első kiadást az Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmből. Egy negyed dollárt fizetett érte. Ez valószínűleg húszezer dollárért fog elkelni

– mondta a The New York Timesnak Jay Carlson, a Heritage specialistája, egy gyűjtő, aki a Rare and Sealed nevű Instagram-fiókot kezeli.

Carlson első, 2022 júniusában tartott aukciója több mint félmillió dolláros hasznot hozott. Egy 2023. februári árverésen pedig a Rocky, a Rocky II és a Rocky III is feltűnt, a trilógia pedig 53 750 dolláros (18, 2 millió forint) áron landolt. Az aukción összesen 235 kazettát adtak el.

Azt mondtam a feleségemnek, hogy >> Azt hiszem, elkezdem gyűjteni a kazettákat <<. Visszavettem a gyerekkorom egy darabját. Ezek a kazetták olyan történelmi ereklyék, amelyek képesek visszarepíteni az embert az időben egy olyan helyre, amely egyszerre mérföldekre van tőle, de ott mégis valahogy otthon érzi magát. Régebben azt hittem, hogy ez csak nekem van így, de egyre több emberrel beszélek, akiket ez a vonzalom ösztönöz

– magyarázta Carlson.

Forrás: IndieWire


A figyelmetekbe ajánljuk