Hiába a menekülés! Orosz oligarcha szuperjachtját foglalták le Franciaországban

Hiába a menekülés! Orosz oligarcha szuperjachtját foglalták le Franciaországban

A megtorlás elől nincs menekvés.


Franciaország lefoglalt egy szuperjachtot, amely egy orosz oligarcha tulajdonában van, aki nem mellesleg Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi munkatársa. Ez az első lefoglalás, miután több nyugati ország és az Egyesült Államok szankciókat jelentett be Putyin tizenkét legközelebbi milliárdos társa ellen.

Az Amore Vero nevű hajó Igor Szecsinhez, a Rosznyefty energiaipari óriásvállalat vezérigazgatójához kapcsolódó vállalat tulajdonában volt.

Joe Biden március 1-jén, az Unió helyzetéről szóló beszédében kijelentette, hogy európai szövetségeseikkel közösen megtalálják és lefoglalják az orosz oligarchák jachtjait, luxuslakásait és magángépeiket.

Az Európai Unió Oroszország elleni szankcióinak végrehajtása keretében és Ukrajna támogatására lefoglaltuk az első jachtot

– közölte Olivier Dussopt, a francia államháztartási és számvitelért felelős miniszter a tweetjében.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter elmondta, hogy az Amore Verót a Marseille melletti La Ciotat egyik hajógyárában foglalták le, amikor az megpróbált elmenekülni. A jelentések szerint több más orosz jacht is a Maldív-szigetek felé tart, vagy éppen ott tartózkodik. Az indiai óceáni országnak azonban nincs kiadatási egyezménye az EU-val és az Egyesült Államokkal sem. A lefoglalt jachtot egyébként egykor St Princess Olga néven emlegették, de a nevet megváltoztatták, miután Szecsin és felesége, Olga Szecsina 2017-ben elváltak.

(Robbreport)


A figyelmetekbe ajánljuk