orosz szuperjacht

Volt szaúdi koronaherceg mentette meg az orosz oligarcha szuperjachtját

Egyre kreatívabbak az oroszok.

Oroszország ukrán inváziója óta az orosz oligarchák a lehető legváltozatosabban igyekeznek menteni a vagyonukat Európából. Az EU szankciói miatt az milliárdosok menekítenék a pénzüket és tulajdonukat, több-kevesebb sikerrel.

Alisher Usmanov például tanult a hibájából: a német hatóságok még áprilisban foglalták le az orosz milliárdos Dilbar nevű hajóját, ami a világ egyik legnagyobb luxusjachtja – közel 600 millió dollárt ér, azaz nagyjából 200 milliárd forintot. Emellett még a francia hatóságok két helikopterét is lefoglalták, de idejében reagált:

volt neki egy kisebb, de még így is 111 méteres és 300 millió dollárt érő megajachtja, az Alaiyá, amivel sikerült meglógnia.

De Andrej Melnyicsenko orosz üzletember is résen volt, aki átíratta a felesége nevére a világ egyik legnagyobb szén- illetve műtrágya cégét – mindezt egy nappal az Európai Uniós szankciók bejelentése előtt.

Szulejman Kerimov is pórul járt először, igaz, kreatívan megnehezítette a hatóságok dolgát. Végül Egyesült Államoknak hosszabb jogi csatározást követően sikerült lefoglalnia az oligarcha tulajdonában lévő 325 millió dolláros Amadea nevű szuperjachtot a Fidzsi-szigeteken. Az Amadea célja egyébként az volt, hogy elérje Ausztrália partjait, hogy elkerülje a lefoglalást. A hajó 18 napig utazott Mexikóból, és átszelte a Csendes-óceánt is, de végül elkapták.

Most a Bild cikke szerint Kerimov ügyesebb megoldást választott. Természetesen neki is volt egy másik hajója, a nagyjából 160 millió dolláros és 84 méteres Solandge, ami a hamburgi kikötőben várt a sorsára.

Solandge

Getty Images


A hírek szerint Kerimov viszont átpasszolta a jachtot a volt szaúdi koronahercegnek, Muqrin bin Abdulaziznak, aki a Bild szerint hirtelen új tulajdonosként jelent meg.

A hajót pedig így elengedték szerda reggel a hamburgi kikötőből, és akadálytalanul elhaladhatott a hatóságok, a rendőrség és a vámhatóságok előtt.


A figyelmetekbe ajánljuk