Phi nevű jacht Londonban.

Az Egyesült Királyság lefoglalt egy 50 millió dollárt érő orosz szuperjachtot

Röviddel azután, hogy lefoglaltak egy olyan magánrepülőt, amely gyaníthatóan kapcsolatban állt egy orosz milliárdos vállalkozásával, az Egyesült Királyság lefoglalt egy 50 millió dolláros szuperjachtot, amely egy meg nem nevezett orosz állampolgár tulajdonában van.


A szóban forgó hajót – amely a Phi névre hallgat – a londoni Canary Warfban vették őrizetbe az Ukrajna elleni támadás miatt bevezetett szankciók részeként – jelentette a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA).

Az Egyesült Államokhoz és Európához hasonlóan az Egyesült Királyság is számos különböző szankciót vezetett be az orosz oligarchák és vállalkozások ellen, hogy növelje a gazdasági nyomást. Ez azonban az első szuperjacht, amelyet az ország lefoglalt.

A hajó enyhén szólva sem hétköznapi darab. A Royal Huisman keze munkája, a kék 192 lábas jacht az aranymetszésnek nevezett matematikai fogalomról kapta a nevét, amely állítólag a természetes rendet és szépséget tükrözi. A hajó felszereltségei között szerepel egy borospince és egy penthouse apartman is a felső fedélzeten.

A holland hajógyár flottájának harmadik legnagyobb hajója, a Phi tavaly decemberben tette meg első útját Hollandiából Londonba. A hajó a Canary Wharf kikötőjében kötött ki egy szuperjacht díjátadó ünnepségre, és kedden délben kellett volna elhagynia a fővárost, mielőtt az NCA tisztviselői kiadták a visszatartási értesítést.

A Phi-t először március 13-án jelölték meg úgy, hogy valószínűleg egy orosz tulajdonában van, de a kormány szerint a szuperjacht tulajdonjogát „szándékosan jól eltitkolták". A Phi nevére bejegyzett cég ugyanis a Karib-szigeteken székel, a hajó mégis máltai lobogót viselt.

A közlekedési minisztérium (DfT) nem közölte, miért nem nevezi meg a jacht tulajdonosát, bár Grant Shapps közlekedési miniszter szerint a lépés „egyértelmű és éles figyelmeztetés Putyinnak és cimboráinak".

Az Egyesült Királyság kormánya azt mondja, hogy most számos más hajót is megvizsgál. Olaszország, Franciaország és Finnország szintén lefoglalt egy sor orosz tulajdonú szuperjachtot a közelmúltban.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk