Dilbar luxusjacht

Dilbar

Lefoglalták az egyik luxusjachtját, ezért a másikkal inkább meglógott az orosz oligarcha

A német hatóságok lefoglalták Alisher Usmanov orosz milliárdos Dilbar nevű hajóját, ami egyben a világ egyik legnagyobb luxusjachtja – közel 600 millió dollárt ér, azaz nagyjából 200 milliárd forintot.

A Luxury Launches cikke szerint a Dilbar szuperjacht továbbra is egy hamburgi hajógyárban van. Egy ekkora vagyontárgy elvesztése senkinek sem lehet könnyű, még a körülbelül 17,9 milliárd dollár vagyonnal jelentkező 68 éves orosz oligarchánk sem.

A Dilbar éppen felújítás alatt volt a hamburgi kikötőben

Getty Images

Az Európai Unió által elrendelt korlátozó intézkedések célpontjává váltam. Úgy vélem, hogy egy ilyen döntés igazságtalan, és a szankciók indoklásához alkalmazott ok a becsületemet, méltóságomat és üzleti hírnevemet sértő hamis és rágalmazó állítások sorozata. Minden jogi eszközt felhasználok, hogy megvédjem a tulajdonosomat és a jó hírnevemet

– nyilatkozta a szankciókról Uszmanov még február 28-án.

Dilbar

Getty Images

Usmanov úgy tűnik tanult a hibáiból, és nem kockáztat a jóval kisebb, de még így is 300 millió dollárt érő megajachtjával, az Alaiyával. Különösen azután, hogy a francia hatóságok a múlt héten befagyasztottak két helikopterét a francia Riviérán,

A Alaiya jelenleg a Maldív-szigeteken, Male-ban kötött ki. A 111 méter hosszú hajó korábban Lady Gulya néven volt ismert. Az Alaiya sem panaszkodhat a méreteivel, de még mindig kisebb, mint a lefoglalt 156 méter hosszú Dilbar.

Ezen kívül a Dilbar 3800 négyzetméteres lakóterével 24 vendég és 100 fős legénység fogadására alkalmas, az Alaiya pedig „csak" 18 vendéget tud elhelyezni 9 kabinban.

Alisher Usmanov vagyonának nagy részét fém- és bányászati tevékenységének és befektetéseinek köszönheti. Amellett, hogy Usmanov a Metalloinvest többségi részvényese, egy orosz napilap, a Kommerszant kiadó tulajdonosa is. A 68 éves üzleti mágnás emellett társtulajdonosa Oroszország második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójának, a MegaFonnak.

Alisher Usmanov

Getty Images

A szuperjachtjain kívül van még egy 400 millió dolláros Airbus A340-300-as repülőgépe, ami Oroszország egyik legnagyobb magánrepülőgépe, még a Putyint szállító repülőgépnél is nagyobb. Emellett még van egy háromezer négyzetméteres londoni háza, amelynek becsült értéke 63 millió dollár, valamint egy 16. századi kastélya is.


A figyelmetekbe ajánljuk