orosz útlevél

Megoldotta: így mentette ki a vagyonát az egyik leggazdagabb orosz oligarcha

Andrej Melnyicsenko orosz üzletember átíratta a felesége nevére a világ egyik legnagyobb szén- illetve műtrágya cégét – mindezt egy nappal az Európai Uniós szankciók bejelentése előtt.

Melnyicsenko március 8-án, ötvenedik születésnapján adta át a SUEK szénvállalatban és az EuroChem műtrágyárban birtokolt részvényeit nejének, Alexandrának – írja a Haszon a Reuters közlése alapján.

Az utolsó nap

Március 8-áig Melnyicsenko a két céget egy sor vállalaton keresztül birtokolta, amelyek székhelye Moszkvától a svájci Zug városán át mások mellett Ciprusig és Bermudáig terjedt.

2006-tól kezdve Alexandra Melnyicsenko volt a két vállalatban a második haszonélvező – magyarul ő örökölt volna a férje halála esetén.

Miután február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, az orosz üzletember attól tartott, hogy a várható szankciók őt is érintik majd. Megoldotta: már március 8-án arról értesítette a partnereit, hogy haszonélvezőként visszalép, így a kettes számú haszonélvező, a felesége került ebbe a pozícióba.

A svájci központú EuroChem a Reuters kérdésére megerősítette, hogy Alekszandra Melnyicsenko lépett a férje helyébe haszonélvező tulajdonosként.

Az alapító távozása után a műtrágyagyár részvényeinek 90 százalékát birtokló tröszt első számú haszonélvezeti tulajdonjoga automatikusan a felesége nevére került

– derül ki a cég közleményéből.

Papíron tiszta 

A Forbes tavalyi rangsora szerint a Melnyicsenko, a SUEK és az EuroChem alapítója Oroszország nyolcadik leggazdagabb embere. Vagyonát 18 milliárd dollárra becsülik.

Az Európai Unió március 9-én szankcionálta Melnyicsenkót, a Kremlhez való feltételezett szoros kötődése miatt. A vagyonbefagyasztás és a kitiltás az EU területéről a feleségére, illetve a lányára és a fiára nem vonatkozik.

Nagy-Britannia március 15-én ugyancsak szankciós listára tette Melnyicsenkót, aki orosz, de Fehéroroszországban született, édesanyja pedig ukrán. Svájcban másnap került a szankciós listára.

Melnyicsenko lakcíme a szankciók kihirdetéséig a svájci St. Moritzban volt. Vállalatai tulajdonosi szerkezetének megváltoztatására állítólag a Kilimandzsáró közeléből adott utasítást, ahol a születésnapját ünnepelte. A milliárdos „A” jelzésével ellátott Boeing 737-es március 5-én landolt Tanzániában, ahová Dubajból érkezett, mindez a Flightradar24 adataiból derül ki.

Heteken át tartó vizsgálódás után a svájci pénzügyi hatóságok arra jutottak, hogy a SUEK és az EuroChem zavartalanul működhet tovább, miután már egyik sem köthető Melnyicsenkóhoz. A brit és német hatóságok a két cég közlése szerint hasonlóképpen döntöttek.

Melnyicsenko az Ukrajna ellen indított támadás napján több tucat üzletember társaságában Putyin orosz elnöknél járt, hogy megvitassák az esetleges szankciók következményeit – olvasható a Haszon oldalán.


A figyelmetekbe ajánljuk