Egy jacht oldalról.

A szankcionált orosz milliárdosok mindent megtesznek, hogy megmentsék szeretett hajóikat a hatóságoktól. Több százezer dollárt költenek üzemanyagra, átvitorlázzák a fél világot, de sokszor még a kötelező helymeghatározó jeladókat is kikapcsolják.


Néhány orosz mágnás vállalja a sok fáradságot, hogy megmentse luxushajóját, miközben más sürgető ügyekkel, például ingatlan lefoglalásokkal és bírósági drámákkal kell foglalkoznia. A pénzszűkében lévő Roman Abramovics milliókért könyörgött barátainak, hogy kifizethesse a szuperjachtok személyzetét, miközben Jersey bő 7 milliárd dollárt foglalt le a vagyonából.

A szankcionált oligarcha, Alekszej Mordashov is mindent megtett azért, hogy 500 millió dolláros Nord nevű hajóját hazahajutassa Oroszországba. A megayacht teljes gőzzel előre hajózott annak ellenére, hogy a helymeghatározó jeladóit kikapcsolták.

A jeladók kikapcsolása kihívást jelent az ilyen hajók nyomon követésében, és növeli a balesetek veszélyét, mivel elrejti a jachtot a radarok elől. Az acélmilliárdos a hajót nem kevesebb, mint 6701 tengeri mérföldön át utaztatta annak érdekében, hogy a hatóságok ne kapják el a monstrumot.

Ezeket a mérföldeket főleg a márciusi hazajutás során jegyezték fel, mikor az oligarcha minden áron el akart jutni Vlagyivosztok kikötőjébe. A Bloomberg szerint a Nord a telet a Maldív-szigeteken és a Seychelle-szigeteken töltötte. Március 12-én hagyta el a Seychelle-szigeteket, és Sri Lanka felé hajózott. A fordulópontot az jelentette, amikor a Nord egy határozott 90 fokos balkanyart tett. A jacht április 11-én érkezett meg Vlagyivosztokba, ahol a Marine Traffic szerint még mindig dokkol.

A teljes út üzemanyagköltésége körülbelül 465 00 dollárba (172 millió forintba) került.

A 141, 5 méter hosszú behemót a német Lürssen hajógyárban készült. A jacht külső és belső kialakítása a Nuvolari & Lenard munkája. A korábban Project Opus néven ismert, 500 millió dollárt érő hajó hat fedélzetből áll, és 20 luxuskabinban 36 vendég fogadására alkalmas. A felszereltségéhez tartozik egy nagy úszómedence, jakuzzi a napozóteraszon, spa, búvárközpont, mozi, strand és grillezőhely, valamint tendergarázs.

Alekszej Mordashov a Severstal, Oroszország legnagyobb acél- és bányavállalatának fő részvényese és elnöke. 21 milliárd dolláros nettó vagyonával Oroszország leggazdagabb emberei közé tartozik.

Forrás: Luxury Launches

A figyelmetekbe ajánljuk