Férfi sörökkel a kezében
Fotó: Shutterstock

Ennyibe fáj egy liter sör az idei Oktoberfesten

Szeptember 17-én kezdetét vette a 188. Oktoberfest, mely idén – a német egység napja miatt idén – október 3-áig tart. A mücheni fesztiválon is érezhetőek az infláció hatásait. De vajon mennyire? Mutatjuk a tudnivalókat, amelyeket a Drive Magazin cikke gyűjtött össze.


Bár az árak emelkedtek, ennek ellenére a szervezők közel 6 millió látogatóra számítanak. A Haszon cikke szerint idén:

a 2022-es áraknál átlagosan 6,1 százalékkal drágábban, 12,60 és 14,90 euró (4800-5700 forint) között mérik a sört az idei rendezvényen. Igaz, ez nem fél liter árát takarja, hiszen literes korsókban szolgálják fel a megszokottnál magasabb alkoholtartalmú, hat százalék körüli italt. Összehasonlításként: húsz évvel ezelőtt 6,30-6,80 euró között mozgott a sör a rendezvényen, tíz éve pedig 9,10-9,50 között volt.

Ez is érdekelhet: Az üveges vagy a dobozos sör a finomabb?

Az 1810 óta megtartott – és az európai ősz egyik leghíresebbjének tartott – fesztivál szervezése a városi önkormányzat hatáskörébe tartozik, a sörök árfolyamát azonban nem ők magukban szabják meg. A szervezők összemérték a Münchenben található sörözők aktuális áraival, majd eszerint kialakították az árlistát.

Senki számára nem lesz meglepő, hogy az infláció, az elszálló energiaárak és béremelések miatt idén sokkal többet kell kifizetnünk 1-1 korsó sörre.

Oktoberfest

Fotó: Shutterstock

Az Oktoberfest főszervezője, Clemens Baumgärtner már tavalyi nyilatkozatában is kiemelte: oda kell figyelni, hogy az esemény megfizethető maradjon. Akármennyire is próbálják azonban elérni az árak befagyasztását, nem járnak sikerrel.

Ezt is olvasd el! Jöhet itt bármi, a sörözésről nem mondanak le a magyarok

A sör mellett az ételek és más – alkoholmentes – italok ára sem lett olcsóbb. Egy fél sült csirke több mint 14 euró (nagyjából 5500 forint), egy fél sült kacsa pedig 30 euró körül állt meg, míg egy hagyományos bajor kolbász 10-15 euróba kerül.

Utóbbi évek egyik nagy újítása a húsmentes, vegetáriánus menü. Illetve akármennyire is a sörfogyasztáson van a fókusz, a fesztiválon limonádét és vizet is vehetünk: előbbi 9-14 (3500-5500 forint), utóbbi 10 euróért kapható.

Egy éjszaka két főre pedig 200-400 euró (78 ezer-155 ezer) a panziókban és az egy-két csillagos szállodákban, de ebben a kategóriában találhatunk akár 600 eurós szobát is. A négy-öt csillagos hotelek 750 euro/éjtől (nagyjából 300 ezer forint/éj) kezdődnek egészen akár a 2000 euró/éjig.

A figyelmetekbe ajánljuk