sörök egy asztalon
Fotó: Shutterstock
​3. Sör

Jöhet itt bármi, a sörözésről nem mondanak le a magyarok

Látott már jobb napokat is a magyar gazdaság; ennek ellenére nem esett vissza a sörfogyasztás, sőt: még növekedett is az itthon fogyasztott sörök mennyisége. Emellett az is kiderült, átlagosan mennyi sört fogyasztanak a magyar férfiak és nők.


Nem vettek vissza a sörfogyasztásból a magyarok, sőt 

A rekordmagas tavalyi általános infláció sem vetette vissza a sörfogyasztást Magyarországon. Hazánk öt legjelentősebb sörgyártója (Borsodi, Dreher, Heineken, valamint a sörforgalmazó Carlsberg és a legnagyobb kisüzemi Pécsi) 6,46 millió hektoliter sört értékesített 2022-ben. Ez a mennyiség 1,3 százalékkal haladja meg a 2021-es volument. Emellett a magyarországi termelésük 5,57 millió hektár volt, írja a Haszon az Infostart alapján.

A teljes forgalom 56 százalékát a középkategóriás sörök adták tavaly. Az olcsóbb termékek forgalma mind az öt gyártónál esett 2021-hez képest 2022-ben, így a teljes piac 8,4 százalékát jelentették.

Mint kiderült, hatodik éve töretlenül növekszik a prémium és szuperprémium sörök kereslete, amelyek a sörpiac 30 százalékát fedték le az előző évben.

Nagyot mentek tavaly az ízesített és ízesítetlen alkoholmentes sörök is, ez a tavalyi adatokból is kivehető: a sörös piac 6 százalék fedték le; viszont a csökkentett alkoholtartalmú (2 százalék körüli) ízesített sörtermékek kereslete marginalizálódott, és 0,5 százalék alá csökkent.

Ez is érdekelhet: Jó tudni: meddig tárolhatjuk el otthon a sört?

A kiszereléseket tekintve az aludobozos sörök vitték a prímet 69 százalékkal.

Mennyi sört isznak a magyar férfiak és nők?

Magyarországon egy 2019-es KSH-felmérés szerint a sört fogyasztók átlagéletkora 46,7 év, 59 százalékuk jellemzően középfokú végzettséggel rendelkező férfi, aki legalább hetente egyszer 2,8 liter ilyen típusú italt iszik meg. A nők esetében ez az érték jóval kisebb, ők heti minimum egyszer 1,1 liter sört fogyasztanak, átlagosan 48,4 évesek, 73 százalékban középfokú végzettséggel. A sör, bor és röviditalok felméréséből az is kiderült, hogy a férfiak a bor után sörből isszák a legtöbbet, 5,7 korsónyit heti szinten

idéziSzigethy-Ambrus Nikolettát, az Oeconomus nemzetközi kapcsolatok elemzőjét az Infostart.

Az elemző hozzátette: számos kézműves sörfőzde jött létre az utóbbi években Magyarországon. Egy 2020-as gyűjtés szerint a legtöbb Pest vármegyében és Budapesten működött, összesen 19. Emellett nagyobb számban üzemeltek kisüzemi sörfőzdék Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron vármegyékben.

Olvasd el ezt is! Az üveges vagy a dobozos sör a finomabb?

Inflációs mellékhatás

A Haszon egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet, ugyan nem Magyarországról: a brit sörgyártók meglehetősen szokatlan módszerrel küzdenek a magas infláció ellen. A népszerű söröknek csökkentették az alkoholtartalmát. Például 5 százalékról 4,8 százalékra mérséklődött az alkohol a népszerű Old Speckled Henben, azonban a termék ára változatlan maradt. Előbb az ország legrégebbi sörfőzdéje lépett hasonlót márciusban, de később több főzde követte a példáját.

Erről részletesebben itt lehet olvasni.

A figyelmetekbe ajánljuk