Sencsen
Az első két helyezett nem nagy meglepetés, hiszen hosszú ideje él ezekben a városokban a legtöbb milliárdos a világon. A harmadik helyen viszont változás van: New Yorkot leszorították a dobogóról.

A 17 és félmilliós lakosú Sencsen, amely Kína déli, Hongkonggal határos részén fekszik, leszorította az ikonikus amerikai nagyvárost a dobogóról – írja a Haszon a CNBC alapján. A befektetők szerint a város tele van fiatalos optimizmussal, és persze egyre több pénzzel. A korábbi halászfalu pedig mára tech-központtá nőtte ki magát.

Sencsen

Shutterstock

Maradni akarnak 

Többek között az amerikai befektetőt, Raj Oswaldot is rabul ejtette a város, aki három éve egy ügyfél megbízásából utazott Sencsenbe, de a látogatásból költözés lett: odaköltözött, hogy egy saját tech vállalatot alapítson.

Oswald szerint kevés olyan kínai várost találni, amely ennyire innovatív lenne – pedig van felhozatal. A letelepedését ahhoz hasonlította, mint amikor az ő édesapja a hetvenes években Indiából az Egyesült Államokba költözött, hogy a fiának szebb jövőt biztosítson.

Kína a legvonzóbb 

Egyre nagyobb vagyon koncentrálódik Kínában. A lista első helyen álló Pekingben 144 milliárdos él, míg Sanghajban 121. A frissen a dobogóra került Sencsenben már 113 van belőlük. New Yorkban „csupán” 110 ilyen ultragazdag él, míg London az ötödik helyre szorult, 101 milliárdossal

A sahghaji Hurun vgezte az összesítést, akinek vezetője elmondta:

a lista nincs kőbe vésve, de a Sencsenben élő milliárdosok emelkedő száma egy megatrend részei. Ennek alapján a következő években még több fiatal vállalkozót vonz majd a város.

Nem adták ingyen

Érdemes közelebbről megnézni, hogyan futotta be a város ezt az elképesztő fejlődést. Sencsent 1980-ban speciális gazdasági övezetté nyilvánította a kínai kormány az akkori reformoknak és nyitásnak megfelelően. Ez lehetővé tette a piac megjelenését, hiszen külföldi tőkét akartak bevonzani. Meg is lett az eredménye:

2021-ig Sencsen GDP-je 28 millió dollárról 475 milliárd dollárra hízott.

A város ma már olyan óriás techcégeknek ad otthont, mint a Huawei és a Tencent. Tavaly 2500 új techcéget alapítottak a városban, a helyi vezetés szerint így összesen már 17 ezer ilyen cég van ott.

Nem véletlen, hogy a kínai Szilícium-völgyként is emlegetik.

A hongkongi egyetem közgazdász professzora, Heng Chen a fejlődés motorját két tényezőben látja:

  • a népesség nagy része igen fiatal más szupervárosokkal összehasonlítva
  • a helyi vezetés mindent megtesz, beleértve az anyagi ösztönzést is, hogy a világ csúcstehetségeit a városba vonzza.


A figyelmetekbe ajánljuk