Elon Musk

Elon Musk felbérelt egy profi szerencsejátékost, együtt kezelik a dollármilliárdos adományait

Nagy rejtély övezi Elon Musk adakozásait. Most a sajtó megint erről írt, és kiderült: egy profi pókerjátékos segíti a Tesla vezérigazgatóját. De még mindig számos kérdőjel van.

Musk a profi pókeresből lett filantrópot, Igor Kurganovot kérte fel, hogy segítsen neki a jótékonysági akciói irányításában – írja a Futurism a Bloomberg alapján.

Azt azonban nem tudni, hogy mekkora befolyása volt Musk döntéseire, de az biztos, hogy Kurganov az elmúlt években komolyan részt vett a Musk Alapítvány munkájában.

A héten jelentek meg hírek arról, hogy Musk novemberben 5,7 milliárd dollár értékű Tesla-részvényt ajándékozott jótékony célra – az adományt viszont továbbra is rejtély övezi, mivel még mindig nem tudni, hogy a pénz hova került. Kurganov felbukkanása pedig csak érdekesebbé teszi a történetet.

Kurganov, aki a Bloomberg szerint 18 millió dollárt keresett pókerkarrierje során, a Raising for Effective Giving (REG) jótékonysági szervezetet alapította barátnőjével, Liv Boree-vel, aki szintén profi pókerjátékos.

Egyelőre nem világos, hogy Musk nyilvánosságra hozott adományai közül melyiket irányította Kurganov. A legutóbbi hatalmas adományon kívül Musk 30 millió dollárt pumpált egy, a SpaceX Starbase főhadiszállása mellett lévő texasi városba, 100 millió dollárt egy klímaváltozás elleni projektre, és további milliókat a koronavírus elleni kutatására.

A pókerjátékos hátterére és érdeklődési körére rápillantva azonban kiderülhet, hogy milyen irányba megy el Musk pénze.

A jótékonysági szervezet honlapja szerint a REG magját elsősorban pókerjátékosok adják, akik bevételük egy százalékát „költséghatékony jótékonysági célokra" kívánják felajánlani.

Egy 2017-es, a vállalkozásról szóló interjúban Kurganov azt mondta, hogy „egzisztenciális kockázatot kutató" csoportoknak szeretne adományozni. A REG honlapja a „feltörekvő technológiákból származó kockázatokat" is felsorolja a jótékonysági érdeklődés egyik fő területeként.

Muskról egyébként elmondható hogy egyszerre aggódik, és érdeklődik a gépi tanulási technológiák iránt, és ő is úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciát szabályozni kell.

Alixandra Barasch, a New York University marketingprofesszora, a Bloombergnek viszont azt mondta, hogy eddig úgy tűnik, Musk nyilvánosságra hozott adományai nem állnak összhangban a Kurganov szervezetének filozófiájával.

Musk legutóbbi 5,7 milliárd dolláros adománya ráadásul egyenesen a saját szervezetébe folyhatott be, ami különösen átláthatatlanná teszi a pénzek felhasználását.

Nem kellene ezt a találgatást játszanunk. A pénz nagyságrende miatt közérdekű kérdés, hogy hova folyik be.

– nyilatkozta a Bloombergnek Benjamin Soksis, az Urban Institute Nonprofit és Filantrópia Központjának vezető munkatársa.


A figyelmetekbe ajánljuk