Egy McDonald's-os doboz

Ezért perelt be egy német kisvárost a McDonald’s

Egy Tübingen nevű német kisváros érdekes ötlettel állt elő: a környezetvédelem érdekében adót vetnek ki az eldobható csomagoló-anyagokra, ám a helyi McDonald’s nem nézi jó szemmel a forradalmi reformot.A Verpackungssteuer (csomagolási adó) okán ötven centes különadót vetnek ki minden eldobható csomagolásra, a kávéspoharaktól a fagylaltos tálakon át az ételtányérokig. Ezenkívül a városban minden eldobható evőeszköz, mint például a villák, kések és kanalak húsz cent pluszba kerülnek. Még a pizzásdobozok és az elviteles falafel-fólia is adóköteles.

Függetlenül attól, hogy fenntartható vagy újrahasznosított anyagból készültek-e, minden, ami egyszer használatos, drágább lesz, azon az elven alapulva, hogy a nem-előállítás jobb, mint a későbbi újrahasznosítás vagy ártalmatlanítás.

A kezdeményezés máris biztatóan indult: az első hetekben 15%-kal kevesebb hulladék került a város kukáiba. Ez a szám csak növekedni fog, ahogy egyre többen szokják meg, hogy magukkal hozzák az evőeszközeiket, és az éttermek újrahasználható edényeket kínálnak.

Tübingen lakosai és vállalkozásai egyaránt megfeleltek a kihívásnak.

Már nem tartok több eldobható tányért. Már eddig is arra ösztönöztük a vendégeinket, hogy hozzák magukkal a saját uzsonnásdobozukat, és most ez az adó még többet segített

– mondta Naresh Taneja, aki 30 éve tulajdonosa a Maharaja nevű vegán indiai étteremnek Tübingenben.

Egy másik vendéglátós hozzátette, hogy a helyi önkormányzat segítséget nyújtott a csomagolási adó kezeléséhez, és segített nekik mosogatógépeket és újrahasználható evőeszközöket vásárolni.

A döntés azonban nem nyerte el Tübingen egyetlen McDonald's-ának tetszését, amely beperelte a várost az adó miatt. Az országszerte több mint 1500 étteremmel rendelkező McDonald's azt állítja, hogy nehéz testre szabni a megoldásokat, és egységes keretrendszer mellett érvel, szemben a városonként eltérő szabályokkal.

Egyetértünk abban, hogy a legjobb csomagolás az, amelyet eleve nem gyártanak. Az egyes városok vagy közösségek helyi sajátos útjai azonban egy országosan sikeres és megvalósítható koncepció útjában állnak

– mondta egy szóvivő, miközben a vállalat saját újrahasználható rendszerének célzott kísérleteit hajtja végre.

A McDonald's egyébként nem először próbálja megakadályozni egy ilyen lépés megvalósulását: a németországi Kassel városában az 1990-es években javasolták a csomagolási adó bevezetését, de a McDonald's peres eljárása meghiúsította a kísérletet.

A város polgármestere azonban bízik abban, hogy a tübingeni csomagolási adó győzedelmeskedni fog, amikor 2022 márciusában tárgyalják az ügyet:

Úgy gondoljuk, hogy egy városnak joga van egy ilyen adó kialakításához, és még egy nagyvállalatnak is el kell fogadnia ezt a döntést. Nem tudom elképzelni, hogy egy nemzetközi vállalat miért nem térhet át az újrahasználható csomagolásra, ha ezt minden kisvállalkozás megteheti.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk