​A római Caracalla fürdő.

A római Caracalla fürdő.

Nagyon kiakadtak az olaszok a McDonald’s-ra

A világhírű amerikai vállalat a legújabb éttermét egy ókori gyógyfürdő helyére akarta felhúzni, ám ez az olaszoknak enyhén szólva sem tetszett.


A McDonald’s nemrégiben a kulturális örökségnek minősülő Caracalla fürdő helyére akarta felépíteni a legújabb éttermét, ám ehhez az olaszoknak is volt egy-két szavuk, pontosabban az olasz bíróságnak, akik kerek-perec beszüntették a projektet.

Abban az esetben, ha az itáliai bíróság nem hozta volna meg a szóban forgó határozatot, akkor a vállalat egy nagyjából 800 négyzetméteres területet alakított volna át Róma történelmi centrumában. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a meki a „feldobja” a fürdőt egy étteremmel, egy McDrive-val és egy hatalmas parkolóval.

Nem hiába védik az olaszok annyira ezt a helyet, mivel a műemlék egyike a legjobb állapotban megmaradt római kori fürdőknek. Építését Septimius Severus császár uralkodása alatt kezdték el, majd végül időszámításunk szerint 216-ban, Caracalla császár idejében adták át. A fürdő egészen 537-ig üzemelt. Fénykorában mozaikok és szobrok díszítették a hatalmas építményt, amelyet naponta 6-8000 ember látogatott.

Ettől függetlenül a cég erőteljesen jelen van az olasz piacon, Reuters szerint a McDonald’s jelenleg 630 éttermet üzemeltet és több mint 25 ezer embernek ad munkát Olaszországban. Rómában 54 étterem található, amelyek összesen 2500 embernek biztosítanak munkahelyet.

A figyelmetekbe ajánljuk