Julia Hill aktivista
Fotó: Getty Images

A lány, aki 2 évig egy fenyőn élt, hogy megmentse azt

Julia Hill 738 napig, 1997 decemberétől 1999 decemberéig lakott egy Luna nevű, 1500 éves óriási mamutfenyő lombkoronájában. Ekkorra az ősi mamutfenyő-ökoszisztémának mindössze 3%-a maradt meg. A fiatal nő rendkívüli cselekedete azonban felhívta a világ figyelmét a fák megmentésére, és hozzájárult az erdők fakitermelésének visszaszorításához.


Julia Hill családja mindig úton volt, tízéves koráig csak lakókocsikban élt, ritkán maradtak egy helyen huzamosabb ideig. A lány a szabadban játszva nőtt fel, így nagyon otthon érezte magát a természetben. Azonban a húszas évei elején Hill súlyos autóbalesetet szenvedett és a lábadozás időszakában rájött, hogy élete nem volt egyáltalán egyensúlyban:

A karrierem, a siker és az anyagiak megszállottja voltam. A baleset ráébresztett a pillanat fontosságára és arra, hogy mindent megtegyek azért, hogy pozitív hatással legyek a jövőre.

Ezt is olvasd el! Gyönyörű naplót vezet egy angol művész a természetről

Ezt követően elutazott egy reggaefesztiválra, amely egy alapítványi gyűjtés is volt egyben, annak érdekében, hogy megmentsenek egy öreg erdőt. Itt kapcsolatba került a „fán ülők” csoportjával Kalifornia északi partvidékén, akik a Pacific Lumber Company általi kivágások ellen tiltakoztak.

Megtudta, hogy 1997-re az őshonos fenyőfajtának milyen kis százaléka menekült meg az irtás elől. Az Earth First! alapítvány pedig keresett is valakit, aki ott marad egy rövid ideig a kiszemelt fenyőn. Mivel introvertált és természetkedvelő volt, úgy gondolta, hogy alkalmas jelölt lenne ahhoz, pár hétig eléldegéljen ezen a hatalmas fán.

Ez is érdekes lehet számodra: 5 világsztár, aki harcol a bolygó megmentéséért

Julia Hill mamutfeny\u0151 tetej\u00e9n 1998 december\u00e9ben

Hill a mamutfenyő tetején 1998 decemberében

Fotó: Getty Images

1997. december 10-én felvettem a hámot, és felmásztam Lunára, 54 méter magasra. Amiről azt hittem, hogy három-négy hét lesz a fán, abból két év és nyolc nap lett. Csak azután tértem vissza a földre, hogy a vállalat beleegyezett a Luna és a környező liget megőrzésébe

emlékezett vissza a Pillangó becenévre is hallgató aktivista.

A hatalmas lombkoronában két darab 2x2 méteres platform volt Julia otthona ez idő alatt. Nem éppen egy dzsungel közepi hotelt kell elképzelünk. Egy napenergiával működő telefont használt, amellyel a nemzetközi média figyelmét felkeltő fán belüli tudósítóként is szolgált.

Önkéntesek több kilométert túráztak fel a hegyre, hogy élelmet és ellátmányt szállítsanak neki. Hill átélt brutális viharokat, helikopterek zaklatták, a körülötte lévő fákat kivágó famunkások pedig megfenyegették.

Forradalmi akciójának akkor vetett véget, amikor megállapodás született a Pacific Lumber Companyval a fa és az azt körülvevő 60 méteres zóna megkíméléséről. A Sanctuary Forest 50 ezer dolláros – mostani árfolyamon nagyjából 33 millió forint értékű – csekket adott a fakitermelő cégnek a bevételkiesésért.

Az akkora 25 éves lány elérte célját, számunkra pedig ez a történet inspiráló lehet, milyen értékeket is menthetünk meg saját erőnkből. A ma 49 éves nő azóta is aktivistáskodik a fák és a természet védelméért.

A figyelmetekbe ajánljuk