olivaolaj
Shutterstock

Már 27 százalékos áremelkedésnél tart ez az élelmiszer, de hol van még a vége?

Az extrém szárazság az olívaolaj-termelést sem kíméli.

Először adtak nevet egy hőhullámnak Spanyolországban. A Zoé minden hőmérsékleti rekordot megdöntött, de a júniusi és júliusi kánikulák is extrémek voltak. A kibírhatatlan hőség nem kíméli az olajbogyó-termelőket sem, akik a korábbi évekhez képest alacsonyabb termelési volumennel számolnak – írja a Food&Wine

Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter szerint, ha a következő hetekben nem lesz enyhülés, vagy nem esik az eső, akkor az idei olajbogyótermés jelentősen elmaradhat a korábbiaktól.

Az ágazatban sokan aggódna a régió kevés csapadékmennyisége miatt.

Hozzászoktunk a vízhiányhoz, de nem ilyen mértékben. A régió korábban 800 liter csapadékot kapott négyzetméterenként, de idén ennek körülbelül a fele lesz meg. És minden évben rosszabb a helyzet

– mondta Felipe Elvira andalúziai termelő.

Mindez azért is baj, mert Spanyolország messze a világ legnagyobb olívaolaj-termelője: az ország adja a világ olívaolaj-kínálatának közel felét. Eközben Olaszország egyes részein – amely szintén a világ egyik legnagyobb termelője – szintén évtizedek óta nem látott aszály tapasztalható. Egyes elemzők szerint Olaszország olívaolaj-termelése 20-30 százalékkal csökkenhet idén.

Szakértők szerint a növényi olajok ára csak még tovább fog emelkedni az orosz-ukrán háború miatt csökkenő napraforgóolaj-kínálat következtében is.

Shutterstock

Az olasz szűz olívaolaj ára már most 27 százalékkal magasabb a két évvel ezelőtti átlagárhoz képest. Az Európai Bizottság jelentése szerint az olívaolaj ára Spanyolországban 19 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot, és az Európai Unióban 16 százalékkal emelkedett az ára.

A jövőre nézve a piaci szereplők arra számítanak, hogy az árak tovább emelkednek majd, hacsak az időjárás nem javul, és nem ad pihenőt a termésnek.


A figyelmetekbe ajánljuk