apró gyémánt
Oroszország ukrajnai inváziója több olyan iparágat is érintett, amelyeknek Oroszországban van üzletük. Most már a gyémántipart is elérte.

A kis nyersgyémántok ára március eleje óta csaknem 20 százalékkal emelkedett – írja a Bloomberg. Az áremelkedést az Alrosa orosz bányavállalatot sújtó, az orosz-ukrán háború miatti amerikai szankciók okozták – az Alrosa a globális gyémánttermelés mintegy harmadát adja.

Mivel az Alrosa kikerült a piacról, a gyémántvágók, -csiszolók és -kereskedők nehezebben tudják beszerezni a drágaköveket.

Korábban a De Beers, a gyémántpiac másik nagy szereplője, raktárkészletei segítségével növelhette volna a kínálatot. Alig két évtizeddel ezelőtt a vállalat londoni széfjeiben állítólag 5 milliárd dollárnyi gyémánt volt – most azonban a vállalat csak működő készleteket tart fent.

Nagyon nehéz elképzelni, hogy új termelést indítanánk. A kínálat harminc százalékának eltávolítása nem fenntartható

– idézi Bruce Cleavert, a De Beers vezérigazgatóját a Robbreport.

A De Beers 2024-ig tervezi befejezni a dél-afrikai bányájának bővítését, így kínálata valószínűleg nem fog jelentősen növekedni addig. De vállalat még akkor sem fog sok olyan kisebb gyémántot kitermelni, mint amilyenekről az Alrosa ismert.

Néhány vállalat, például a Tiffany & Co. és a Signet Jewelers már közölte, hogy nem vásárol több új, Oroszországban bányászott gyémántot, de mások nem tettek hasonló lépéseket. A Bloomberg megjegyezte, hogy az indiai gyémántiparban többen továbbra is érdekeltek az oroszországi vásárlásban.

A piacon ez aggodalmakat keltett, mivel lehetséges, hogy az orosz gyémántokat a világ más részeiről származónak fogják kiadni. A gyémántok már most is összekeverednek a kövek vágása, polírozása, gyártása és rögzítése során, így elég nehéz biztosítani, hogy egy-egy gyémánt honnan származik.

A De Beers célja, hogy megpróbálja megtalálni a módját, hogy gyémántjai ne keveredjenek bele ebbe az zűrzavarba.

„Meg kell mutatni nekik, hogy a termelésünk nem keveredik”

–mondta Cleaver a vállalat ügyfeleiről.

Egyelőre az nem világos, hogy az Alrosa mikor térhet vissza a nemzetközi piacra. .


A figyelmetekbe ajánljuk