Egy Candela C-8 csónak.

Ez az elektromos csónak örökre megváltoztathatja a hajózást

A Polestar nevű elektromos autókat gyártó cég összefogott a svéd Candela csónakgyártóval annak érdekében, hogy a két vállalat egy forradalmi motorcsónakot hozhasson létre.


A C-8 nevű csónakot a világ legnagyobb hatótávolságú elektromos hajójaként reklámozzák. A jármű néhány hete debütált a CES 2023 kiállításon, ami azért is különösen nagy dolog, mivel ez a Candela első sorozatgyártású modellje.

A gyártó korábban már egy C-7 nevű csónakot is piacra dobott, de abból mindössze 32 darabot gyártottak.

Ez is érdekelhet: Tökéletes tiszai ladikot készítettek műanyagszemétből, íme!

A C-8 a normál hatótávolságú, egymotoros Polestar 2 69 kilowattórás akkumulátorcsomagját használja, annak DC gyorstöltési technológiájával együtt. A C-8 22 csomós utazósebesség mellett 57 tengeri mérföldes hatótávolságot kínál, a gyártó szerint tehát két-háromszor nagyobb hatótávról beszélhetünk, mint egy hagyományos elektromos motorcsónak esetében.

A C-8 behúzható hidroprofilokkal és közvetlen meghajtású motoros géppel van felszerelve. Sekély vízben vagy a kikötőben a hidroprofilok a védelem érdekében behúzva maradnak. A hidroprofilok használatát úgy kell elképzelni, mint egy repülőgép szárnyát, ami kiemeli a hajót a vízből, ezáltal csökken a légellenállás és nagyobb lesz a hatékonyság.

Az elektromos csónak három változatban lesz elérhető: A Daycruiser csak szélvédővel rendelkezik, míg a keménytetős változat értelemszerűen tetőt is kap. A T-Top változat nyitott oldal jellemzi, az utasok feje fölé egy speciális burkolatot helyeznek el.

A Candela szerint óriási a kereslet, hiszen egészen idáig 150 megrendelés érkezett a C-8-asra, és 2024 tavaszán kezdik meg a kiszállításokat.

A Candela C-8 330 000 eurós (131 millió forint) nyitóárral igyekszik meghódítani a piacot, ami első, sőt második ránézésre is egy igen szép summának tűnik.

Forrás: Luxury Launches


A figyelmetekbe ajánljuk