A Harry Potter legelső kiadása
Fotó: Getty Images

Legutóbb több mint 140 millió forintért kelt egy ilyen Harry Potter-kiadás

20 millió forintért kelhet el egy egyedi Harry Potter-könyv

Kezdetben egyáltalán nem bíztak a Harry Potter sikerében, ezért az első kiadásból szinte alig nyomtattak, ami még értékesebbé teszi a hamarosan kalapács alá kerülő darabot.Nem mindennapi árverésre készülnek Amerikában, ahol egyszerre rengeteg elképesztően értékes és természetesen nagyon drága ereklye kerül majd kalapács alá – írja a Robb Report.

Ez is érdekelhet!Luxusingatlan áráért kelhet el az első Harry Potter-kötet borítója

Az úgynevezett Heritage Auctions’ vagyis örökség aukció során a lehető legkülönbözőbb tárgyak, levelek, feljegyzések, könyvek és iratok kerülnek majd kalapács alá. Ezek között szerepel például a Harry Potter-könyvek egyik legelső keményfedeles nyomtatása is, amiért a gyűjtők hihetetlen árat készek kifizetni.


\u200bAukci\u00f3n a Harry Potter-k\u00f6nyvek egyik els\u0151 kiad\u00e1sa

Aukción a Harry Potter-könyvek egyik első kiadása

Fotó: Getty Images

A portál információi szerint a licit 20 millió forintnak megfelelő dollárról indul majd, de könnyen lehet, hogy ennek a dupláját is eléri majd. Sőt, akár a sokszorosa is lehet a végösszeg, hiszen egy ugyanilyen kiadása a könyvnek 2021-ben több mint 140 millió forintért talált gazdára.

Ennek az oka egyébként nagyon egyszerű: az első könyvekből szinte alig nyomtattak: egészen pontosan 500 darab került először a könyvesboltok polcaira.

Az aukció további nagyon értékes tárgyai között szerepel egy levél, amit Beethoven írt és amiben arra kéri az egyik ismerősét, hogy látogassa meg. Az információk alapján ennek a levélnek a licitje 33 millió forintnak megfelelő dollárról indul majd. De aukcióra bocsájtanak majd egy levelet Thomas Jeffersontól is, aki az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító atyja és harmadik elnöke is volt egyben.

A figyelmetekbe ajánljuk