Grafikai és kortárs aukciókat rendez a Virág Judit Galéria

Grafikai és kortárs aukciókat rendez a Virág Judit Galéria

Kortárs művekből és első alkalommal, kizárólag grafikákból álló, tematikus árveréseket rendez a Virág Judit Galéria április 23-án és 24-én. Az aukciós kiállítás online már elérhető, de április 12. és 22. között személyesen is megtekinthető lesz a galériában.A művek teljes keresztmetszetét nyújtják a magyar művészet történetének, többek között Lotz Károly, Rippl-Rónai József, Victor Vasarely, ef. Zámbó István, Nádler István, Fiedler Ferenc és Maurer Dóra alkotásaira lehet licitálni online.

A szezonális nagy aukciók mellett, a nemzetközi aukciósházak gyakorlatát követve már kisebb, tematikus árveréseket is rendez a Virág Judit Galéria. A műtárgypiaci változások ugyanis azt mutatják, hogy az online és hibrid árverések megjelenésével párhuzamosan megnyílt az út egy új típusú gyűjtői kör és közönség eléréséhez is.

Április 23-án így először vehetnek részt az érdeklődők kizárólag grafikákból álló árverésen, mellyel a galéria egy korábban méltatlanul elhanyagolt műfajra szeretné ismét ráirányítani a figyelmet. Miközben a legnagyobb aukciósházak számára bevett gyakorlat a „works on paper" vagyis a tematikus, papír alapú, grafikai árverések szervezése, Magyarországon kevesebb figyelem fordul ezekre a művekre. A most kalapács alá került alkotások közül a 19. századot Lotz Károly, Székely Bertalan, Mednyánszky László műalkotásai reprezentálják, de a huszadik század legnagyobb művészei, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Berény Róbert, Czóbel Béla művei is megtalálhatók az aukciós anyagban.

Több ritkaság is kalapács alá kerül, ilyen Reigl Judit műve és többek között a húszas évek klasszicizáló, úgynevezett Árkádia körhöz tartozó Korb Erzsébet, Fonó Lajos és Varga Nándor Lajos grafikái. Victor Vasarely munkái ritkán bukkannak fel a hazai aukciós piacon, az op-art nemzetközi hírű mesterétől most több műtárgyra is lehet licitálni. Igazi gyűjtői csemege Gyarmathy Tihamér 12 darabos emlékmappája, valamint Rózsa Miklós modern magyar képeket bemutató mappája, mely egy elképzelt, virtuális képtárat mutat be, többek közt Szinyei Merse Pál, Kádár Béla, Rippl-Rónai József, Egry József, Csók István alkotásait. A grafikai munkák a technikájukból adódóan jóval kedvezőbb áron vásárolhatók meg, így szélesebb kör juthat hozzá kiváló művészek jó minőségű alkotásaihoz.

Victor Vasarely alkot\u00e1sa.

Victor Vasarely alkotása.

Az április 24-i kortárs aukció törzsanyagát a nyolcvanas-kilencvenes évek magyar képzőművészetének alkotásai képezik: az immáron erősen kanonizált művészek – Maurer Dóra, Keserü Ilona, Lakner László, Nádler István, Hencze Tamás vagy Bak Imre – mellett Dienes Gábor, Nagy Gábor, El Kazovszkij, Ujházi Péter vagy a Vajda Lajos Stúdió tagjai, akiknek műveiben az egyetlen közös pont, hogy a figuralitás talaján maradtak. Az absztrakt hagyományok folytatói sem maradnak le, többek között Konok Tamás, Haász István, Lantos Ferenc, Matzon Ákos darabokra lehet majd online licitálni.

Az árverés legmagasabb 5,5 millió forintos kikiáltási árról induló darabja Nádler István Feketebács No. 11 (1987) című képe lesz, mely a Malevicstól eredeztethető kötöttebb formát és a Niké-motívumot ötvözi egyszerre jól felismerhető nádleri módon. Az aukción szereplő kisebb Csontváry (1992) kép 4 millió forintos kezdő árról indul és szintén 4 milliós licitárról indul Fiedler Ferenc Cím nélkül (1963) olajfestménye, melynél az árnyalatokkal és a színekkel játszott a művész.

Fiedler Ferenc C\u00edm n\u00e9lk\u00fcl (1963) olajfestm\u00e9nye

Fiedler Ferenc Cím nélkül (1963) olajfestménye.

A két aukción összesen 215 tétel kerül kalapács alá, 115 grafikai és 100 kortárs műalkotás. A kiállítás április 12. és 22. között lesz látogatható a járványügyi szabályok betartásával, de virtuális túra keretében már bárki számára megtekinthetők a kiállított művek.

Grafikai aukció

Aukció: 2021. április 23. (péntek), 19 órakor, ONLINE

Grafikai aukció katalógusa: https://viragjuditgaleria.hu/hu/grafikai_aukcio/

Háború utáni és kortárs művek aukciója

Aukció: 2021. április 24. (szombat), 19 órakor, ONLINE

Kortárs aukció katalógusa: https://viragjuditgaleria.hu/hu/kortars_aukcio/

A figyelmetekbe ajánljuk