Tarr Hajnalka műalkotás

A koronavírus-járvány miatt számtalan támogatási forrás elapadt, így az autista lakóotthonok helyzete a korábbinál is nehezebbé vált. Rajtuk szeretne segíteni az Autistic Art Alapítvány, mely online aukciót indít magyar kortárs művészek és galériák közreműködésével.Összefogás

R\u00e9ti Krist\u00f3f Vir\u00e1gok c\u00edm\u0171 rajza

Réti Kristóf: Virágok

Az Autistic Art Alapítvány egyedülálló kulturális kezdeményezést indít, melynek eredményeképpen magyar galériák, kortárs művészek, illetve autista fiatalok munkái is kalapács alá kerülnek egy rendhagyó online aukció keretein belül. Az esemény célja nem csupán az autista lakóotthonok támogatása, ez alkalommal az Alapítvány is visszaad a magyar kortárs művészeknek és galériáknak a megváltozott körülmények okán. Az aukción eladott kortárs művek bevételéből egyharmad-egyharmad arányban részesül az Alapítvány, a kortárs művészek és a galériák is. Ezúttal is lesznek felajánlások az intézmények és az alkotók részéről, így például a Vintage Galéria saját gyűjteményéből felajánlott műveinek eladási ára teljes egészében az Autistic Artot támogatja.

Online aukció

\u200bMagyar\u00f3si \u00c9va rajza

Magyarósi Éva, vegyes technika, papír

Az elmúlt 12 évben az Autistic Art 11 hagyományos aukciót szervezett, melyek rendkívül fontos események az Alapítvány életében. A támogatásokból a bő egy évtized alatt évente átlagosan tíz, összesen 15 magyarországi, súlyosan érintett autista fiatalokat ellátó lakóotthonnak nyújtottak anyagi támogatást az Alapítvány egyéb, autistákat segítő tevékenységeinek támogatásán túl. A koronavírus-járvány hatására azonban minden megváltozott: számtalan támogatási forrás elapadt, így az autista lakóotthonok helyzete a korábbinál is nehezebbé vált. Időközben a művészeti rendezvények, vásárok, kiállítások legtöbbjét is törölték vagy elhalasztották, ami a kortárs művészek, illetve kisebb intézmények jövőjét is bizonytalanná tette. Az Alapítvány reflektálva a helyzetre, saját maga hív életre online forrásteremtő eszközt.

Az első online aukciója mellett az Autistic Art továbbra is nagy erőkkel készül őszi jótékonysági gálaestjére, ugyanakkor, ha a kialakuló helyzet mégsem engedi, úgy ismét az online térbe hívja majd támogatóit.

Amikor kinyílik a világ

Ugl\u00e1r Csaba festm\u00e9nye

Uglár Csaba: Cím nélkül, 2020

Ebben a váratlan helyzetben tényleg mindannyian – így a kortárs művészeti szereplők és az autista fiatalok is – azonos helyzetben vagyunk: a világ beszűkült körülöttünk. Ez a speciálisan zárt világ most a virtuális térbe lépve nyílik ki a nagyközönség előtt, e sajátos aukciónak köszönhetően.

„Az egyedi műtárgyak megvásárlásával a licitálók nemcsak támogatják az alkotókat, de jobban megismerhetnek egy új perspektívát, hiszen az elmúlt hónapokban mindenki megtapasztalhatta, milyen egy zárt világban létezni. Legyen ez a megvásárolt tárgy egy memento, hogy soha ne feledjük el, az autizmussal élők világa a miénkkel ellentétben, bizonyos mértékig örök életükben zárva marad. Bízunk abban, hogy most megtörténik a várt szemléletváltás, amely segít láttatni minden résztvevővel, hogy mennyi mindent tehet a többségi társadalom azért, hogy ez a zártabb világ biztonságos maradhasson autista társaink számára" – mondta Kovács Henrietta, az Alapítvány ügyvezetője.

Licitálj és segíts!

Bak Imre koll\u00e1zsa

Bak Imre: Collage II., 1983

Az online aukcióhoz szükséges felületet az Autistic Art saját maga fejlesztette, amely az alapítvány weboldaláról elérhető. Licitálni többek között az alábbi résztvevők munkáira lehet:

Kortárs magyar művészek (a teljesség igénye nélkül): Tarr Hajnalka, Bak Imre, Károlyi Zsigmond, Kóródi Zsuzsa, Moizer Zsuzsa, Eperjési Ágnes, Haász István

Autista alkotók: Bihari László, Zoltán Gábor, Varga Máté, Kalocsai Nóri, Réti Kristóf, Stadtmüller Tamás

Együttműködő galériák: Neon, Horizont, acb, Kisterem, Deák Erika, Molnár Ani, Viltin, Vintage.

Legalacsonyabb kikiáltási ár: Uglár Csaba akvarell, 44.000 Ft

Legmagasabb kikiáltási ár: Bak Imre Collage II. 1.780.000 Ft

Az aukció katalógusa az Alapítvány weboldalán tekinthető meg.

Az online aukció június 24. 08:00-kor indul és július 8. 00:00 zárul.

A figyelmetekbe ajánljuk