liba kék szem fehér toll
Magyar Turisztikai Ügynökség

Nem akart püspök lenni, a libáknak köszönhetően mégis azzá vált Szent Márton

Szent Márton jóságáról és szerénységéről már életében legendák keringtek, hívei meg is akarták választani püspöknek. Ő azonban sorsa elől menekülve szerénységből inkább elbújt a ludak óljába.


A Márton-napi libalakoma tradíciója a fentebb említett kedves történethez köthető, amelynek végén a libák gágogásukkal árulták el a Savariában született Márton hollétét, így végül minden igyekezete ellenére püspökké avatták. Ugyanakkor a hagyomány első írásos beszámolója 1171-ből származik, amikor az még a paraszti év végéről szólt. A jobbágyok ekkor zárták le az éves gazdasági munkáikat, amit a téli pihenés ideje követett.

A népi hagyományok szerint Szent Márton napja volt az utolsó alkalom, amikor még lehetett egy jó nagyot enni a karácsonyt megelőző böjt előtt. Mivel az ősz végén meg kellett tizedelni a nyáron felhizlalt libákat, a cselédek ekkor az egész éves bérük mellé egy libát is kaptak, amit aztán levágtak. Ennek folytán országszerte hatalmas libalakomákat csaptak, mely mögött az egész éves bőség ígéretének babonája húzódott. Úgy tartották, minél többet esznek és isznak, annál több erejük lesz, és annál egészségesebbek lesznek.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik."

Magyar Turisztikai Ügynökség

Most, hogy egyre közelebb kerülünk a liba és az újbor hagyományos ünnepéhez, a legjobban tesszük, ha belevetjük magunkat az ízek kavalkádjába. Bár a következő harminc napra szóló szigorított korlátozások sokunkat visszatarthatják attól, hogy kiélvezzük az ünnep szépségeit, így is megtalálhatjuk azokat az elfoglaltságokat, amelyek nem csak, hogy segíthetnek átlendülni ezen a vészterhes időszakon, de pozitív élményekkel is gazdagíthatnak minket.

Itt az ideje, hogy kiélvezzük a családi étkezéseket, együttléteket, a csendesebb beszélgetéseket egy pohár nagyszerű magyar újbor mellett. Keressünk olyan kiváló minőségű, hazai alapanyagokat, borokat, amelyekből ínycsiklandó libás fogást kerekíthetünk és méltó módon ünnepelhetjük meg Márton-napját, megidézve a szentéletű püspök legendáját.

Hogy minél változatosabb otthoni lakomát rittyenthessünk, érdemes utánanéznünk, hogy az egyes hazai tájakon milyen sajátos, régióra jellemző libaételeket tálalnak Márton napján: szerezzünk be megbízható, hiteles forrásokból minőségi magyar alapanyagokat, és a kiválasztott Márton-napi fogáshoz feltétlen kóstoljunk újbort kísérőnek valamelyik remek borászunktól. Ha pedig nem vagyunk elég magabiztosak a saját főzési tudományunkban, rendeljünk házhoz, és fogyasszuk el a fogásokat a legközelebbi rokonainkkal, családtagjainkkal.

Szent Márton-napi libaételek

Magyar Turisztikai Ügynökség

Az egyik hagyományos recept amennyire egyszerű, annyira finom is. Ehhez egy fiatal liba szükséges, amelyet megsózunk, majd kívül-belül majoránnát hintünk rá. Ezután előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A régi időkben ezt kemencében, öntött vastepsiben végezték, az elkészült étel hátsó részéből pedig a papnak is küldtek, innen ered a „püspökfalat" kifejezés.

A liba egyik különlegessége, hogy szinte minden része felhasználható. Az aprólékot és a nyakat tehetjük levesbe, combja és a melle kiváló roston sütve vagy kemencében, a májából pedig több dolgot is készíthetünk. Hozzá illő újbor az olaszrizling, rozé, pinot noir és portugieser, amelyek mellé sütőtököt és sült gesztenyét is szokás fogyasztani.

Az említett recepten kívül persze megannyi variáció létezik, ilyenek a libamáj zsírjában, a libaaprólék leves, a töltött libanyak, a ludaskása, vagy a libasült aszalt szilva kompóttal. Mindehhez kiváló recepteket találni az interneten, de akár egy idősebb rokonunk szakácskönyvét is fellapozhatjuk, és elkészíthetjük a család egy régi receptjét.

Az újbor hagyománya

Magyar Turisztikai Ügynökség

Nemcsak a libafogyasztás hagyományát, de az újbor megszületését is Márton napjának köszönhetjük. Az ilyenkor esedékes újbor kóstolása összekapcsolódott azzal a néphagyománnyal, amely a bort és a pincék misztikus sötétjét övezi. A must ugyanis ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcseként.

Dugonics szerint mivel a bornak Szent Márton a bírája, ezért ezen a napon az új erjesztést mindenképpen meg kell kóstolni. Általában az újborokat a borászok Szent Márton napján, vagyis november 11-én mutatják be a nagyközönségnek, de egyes termelők már előbb előállnak primőr termékeikkel. Ezek lehetnek fehér-, rosé- vagy vörösborok is, amelyek csak arra várnak, hogy megigyuk őket a késő őszi, kora téli időszakban.

Cikkünk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Magyar Turisztikai Ügynökség

A figyelmetekbe ajánljuk