A közösségi appon népszerűvé vált Tramp Stamps lett az új közellenség.


A Tramp Stamps egy női pop punk trió, akik tavaly bukkantak fel TikTokon egy Blink-182 feldolgozással. Mostanra elkezdtek saját dalokat is írni, jelenleg pedig 400 ezer követőjük van az appon. Nagyrészt erőltetett popfeminista szövegeket írnak átlátszó kamaszossággal, ami először szemet szúrt sokaknak.

Leginkább ugyanis úgy promózták magukat, mint valamiféle független, lázadó punk bandát, ami elküld mindenkit a búsba. De leginkább pár felnőttnek tűntek, akik próbálnak dalokat írni tinédszereknek, akik még elalélnak attól, ha egy dalban káromkodnak és esetleg valakinek jól megmondják, hogy kapja be. Az emberek azt érezték, hogy valami nagyon nem autentikus bennük.

Mindössze némi kutakodás után aztán rögtön találtak is egy halom zeneipari kapcsolatot mögöttük, például dalszerzői krediteket nagy kiadóknak. A banda válaszában állítja, hogy a banda sikere mögött nem áll semmilyen nagy zeneipari szereplő. De a felhasználók révén rájuk ragadt az úgynevezett industry plant jelző, amit azokra a nagy kiadó által tolt előadókra szoktak használni, akik független kiadónak tettetik magukat az imázsuk kedvéért.

Emellett a dalszövegeiket is kritika érte, leginkább az I'll Rather Die című számukat, amiért az nemierőszak kultúrát népszerűsíti azáltal, hogy a szövegben presszionálva van egy részeg férfi szexre. A slusszpoén persze inkább az, hogy a szövegben azt énekli a frontember, hogy inkább meghalna, minthogy valaha még összejöjjön egy heteroszexuális férfivel. Jelenleg ugyanis házasságban él egy heteroszexuális férfivel.

Ugyanakkor összességében azért utálja a fél TikTok őket, mert nem autentikusak. Nem lehet tudni, mennyit vettek igénybe zeneipari kapcsolataikból, vagy titokban áll-e mögöttük valóban nagy kiadó. Viszont ahogy dalszövegeik is példázzák, igen komoly probléma velük, hogy nagyon átlátszóan megjátszott szerep ez a punkság részükről. Önmagában nem lenne baj azzal, hogy amiről énekelnek, az nem igaz, hisz a legtöbb dalszöveg nem az, szimplán cinikusnak és erőltetettnek hat tőlük egy olyan műfaj rajongói számára, akiknek fontos az eredetiség.

(Forrás: Dazed)


A figyelmetekbe ajánljuk